Potresna ispovest Printezisa o Dudi: Blagosloven sam što sam to doživeo, pomogao mi je da verujem u sebe

Legenda grčke košarke se prisetila saradnje sa srpskim stručnjakom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Veliki udarac za svetsku i evropsku košarku je napravila vest o smrti legendarnog Dušana “Dude” Ivkovića u 78. godini života.

Čuveni srpski trener je svakako najveći uspeh napravio u Grčkoj, koja ga se takođe seća u ovom tužnom trenutku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedan od njegovih nekadašnjih igrača u ekipi Olimpijakosa, Jorgos Printezis, pričao je o čuvenom “Dudi”.

– Te sezone (2011/12) imali smo mlad tim. Od prvog dana priprema Duda je zahtevao strogu disciplinu, a pojedini igrači su imali problem sa samopouzdanjem. Sećam se da ga je Spanulis zbog toga pitao može li da bude malo blaži, jer ga se mladi igrači plaše i moguće je da preteruje u svom pristupu. Sutradan je ušao u svlačionicu s osmehom i upitao: ‘Da li me se plašite? Nemojte, ja sam sa vama’. I narednih nekoliko dana je zaista bio blaži, češće se osmehivao, ali kada je bilo problema, podizao bi glas. Srećni smo što smo ga imali za trenera – ispričao je Printezis.

Grk smatra da je Ivkovićev strožiji pristup u odnosu prema igračima pomogao ne samo njemu, već celoj ekipi.

– Imao je ogroman talenat da čita ljude. Znao je kako da dodeljuje uloge i gradi takmičarski identitet ekipe. Odabrao bi dva-tri igrača koje simpatiše i njima bi dao svu slobodu. Ja sam imao sreću da budem jedan od njih, a to mi je pomoglo da verujem u sebe, što je jako bitno u sportu. Mnogo mi je značilo na psihološkom planu i blagosloven sam što sam to doživeo. U Olimpijakosu je jako važno pobeđivati, a sezona 2011/12. je bila fantastična.

Disciplina je bila ključna kod srpskog trenera.

Želeo je da sve funkcioniše pod konac i zahtevao je disciplinu. To nekada može da bude mač s dve oštrice, ali za grčku košarku je takav mentalitet bio prava stvar, motivišuć. Bio je trener koji je zadobio poštovanje svih i mnogo je pomogao mladima – istakao je i dalje aktivni Printezis.

BONUS VIDEO:

Dirljive reči Bogdana Bogdanovića: Emotivno se oprostio od Dude Ivkovića (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar