Svi ih pijemo, a ne znamo koliko su štetni: 7 napitaka koje moramo da izbegavamo po svaku cenu!

Morate da promenite neke svoje navike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Čak i kada se neki napici reklamiraju kao zdravi, istina je savim drugačija.

Zbog toga nutricionisti upozoravaju da brojne napitke koje svakodnevno konzumiramo, moramo da izbegavamo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Logično, ova lista zabranjenih pića se mnogima neće svideti.

Koktel sa sokom od brusnice

Za proizvodnju koktela koriste se industrijski sokovi od brusnice koji sadrže prilično velike količine šećera kako bi dobili “bolji” ukus. Samo jedna čaša koktela sa sokom od brusnice može da sadrži čak i do 25 grama šećera.

Čokoladno mleko

Osim ako ga ne konzumirate odmah nakon intenzivnog treninga, vodite računa, jer jedna flašica sadrži oko 21 gram šećera, plus pojačivače ukusa.

Foto: Nina Firsova / Alamy / Alamy / Profimedia

Napici od pomorandže

Sok od pomorandže često nije ono što očekujete – radi se o mešavini vode i gustog slatkog sirupa i malo koncentrata pravog soka, ulja i ostalih hemikalija.

Sok od paradajza

Paradajz može da bude povrće bogato antioksidansima, ali dobrobiti ovog napitka se gube nakon što se flašira. Proizvođači dodaju natrijum, pa se pretpostavlja da s jednom šoljom ovog soka unesete 30 odsto dnevne preporučene doze natrijuma.

Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Velika šolja kafe

Dok šolja ili dve mogu da budu dobro za zdravlje, više od toga može da bude loše. Odrasla osoba ne bi smela da unosi više od 400 ml kafe u jednom danu, a sve više od toga može da prouzrokuje razvoj osteoporoze, tvrdi doktor Mamta Mamik.

Dijetalna gazirana pića

Veštačka boje i zaslađivači samo su neki od sastojaka koji se nalaze u dijetalnim gaziranim pićima. Ona se često pakuju u plastičnim flašama koje sadrže opasni BPA, hemikaliju koja se povezuje i s gojaznošću. Sve to, osim što je veoma nezdravo, može da dovede do povećanja težine, umesto do smanjenja.

Foto: Zak Kendal / ImageSource / Profimedia

Voda iz flaše

Nije problem u vodi, nego u ambalaži koja sadrži BPA (bisfenol A). To je hemikalija koja oponaša hormon, a nalazi se u skoro svim plastičnim materijalima za pakovanje hrane i potencijalno je opasna za ljudsko zdravlje. Prema nekim studijama, ova hemikalija može da utiče na razvoj raka i plodnost.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar