Stiže nam prava jesen, srpski meteorolozi JASNI: Zahlađenje na pomolu, evo kada je letu konačno KRAJ

I jesen je počela sa visokim temperaturama u septembru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Minulo leto bilo je treće najtoplije od 1888, kada su počela meteorološka merenja u Beogradu, peto najvrelije u Srbiji od 1950, a prema prognozama meteorologa, sledi nam i jesen koja će biti toplija od proseka.

Srednja prosečna temperatura u prestonici tokom leta (po meteorološkom računanju ono traje od 1. juna do 31. avgusta) iznosila je 24,9 stepeni, a više vrednosti zabeležene su samo 2012. kada smo imali najtoplije leto svih vremena sa prosekom od 26 stepeni i 2017. sa prosečnih 25,4 stepena. Temperatura u Beogradu bila je za 2,7 stepeni viša od proseka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Petnaest od 20 najtoplijih leta zabeležena su u Srbiji od 2000. godine. Najtoplije leto u Srbiji bilo je 2012, a zatim slede 2017, 2003, 2007. i ovo 2021 – stoji u tek objavljenom izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Rekordna temperatura izmerena je ovog leta 30. juna i to u Smederevskoj Palanci – 40,7 stepeni, najviše letnjih dana (temperature 25+) imali su Negotin i Zaječar, po 86, a najmanje Požega 71, dok je Beograd upisao 78 ili deset više od proseka.

Ostalo je zapisano da je najviše tropskih dana sa temperaturama od 30 i više stepeni imalo Veliko Gradište, čak 61, dok je najviše tropskih noći u kojima se temperatura nije spuštala ispod 20 stepeni registrovano, naravno, u Beogradu, čak 44. Kakav su temperaturni pakao preživeli Beograđani govori podatak da je ovo skoro tri puta više od proseka.

I jesen je počela sa visokim temperaturama u septembru, a toplije će biti i u narednom periodu.

– Temperaturno jesen će biti oko ili malo iznad proseka. Prvi deo, septembar i deo oktobra topliji, a drugi oko ili malo hladniji od proseka. Padavinski jesen bi trebalo da bude oko proseka, uz moguć višak padavina na jugu regiona. Za sada postoji manja šansa za ranu pojavu snega u drugom delu novembra – siže je velike najave meteorologa i profesora geografije iz Novog Sada Marka Čubrila.

Visoke, prave letnje temperature u Srbiji nastaviće se do petka, i u većem delu zemlje one će u najtoplijem delu dana dostizati 31-32 stepena. Zahlađenje i padavine očekuju se tek pred vikend, prenosi Alo.

BONUS VIDEO:

Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar