Prete BLOKADOM računa ako im ne date lične podatke: Nova internet PREVARA, evo šta uraditi ako vas oštete

Ovakvih prevara putem interneta svake godine je sve više, a ove korake treba preduzeti ako budete oštećeni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Kako ubrzati računar
Foto: Shutterstock

Prethodnih dana na mejlove bankarskih klijenata širom Srbije stiglo je na desetine mejlova sa naslovom poruke „Verifikacija nije završena”, međutim, kako ističu bankari, ako dobijete ovakvu poštu, nipošto je ne otvarajte jer je reč o velikoj prevari.

Naime, oni koji šalju ovakve mejlove, tražeći vam lične podatke, imaju jedinu nameru da vam izvuku novac s računa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Od klijenata se traži da potvrde svoje podatke, uz konstataciju da će im u suprotnom „račun biti blokiran”. Prevarna poruka sadrži link na kojem je navodno potrebno uneti svoje podatke – navode u jednoj od banaka.

KAKO DA PREPOZNATE PREVARU

Pre nego što odlučite da otvorite mejl, obratite pažnju na to ko vam ga šalje i pod kojim naslovom. Poruke od prevaranta mogu prepoznati po sledećim elementima: naslov poruke je „Verifikacija nije završena” pošiljalac je naveden kao Rbb, dok se kao njegova imejl adresa pojavljuju adrese u Bugarskoj (sa domena .bg), pojedine adrese u Srbiji (sa domena rbb.rs), kao i adresa info[@]rolraiffesenmoja.com od primaoca se traži da klikne na link naslovljen sa „log in sada” ili na link „Možete deblokirati svoj nalog klikom ovde!”

BANKE NIKADA NE TRAŽE PODATKE MEJLOM

Stručnjaci za sajber-kriminal navode da građani moraju imati na umu da banke nikada lične podatke ne traže mejlom. Ako bilo šta sumnjate, bolje pozovite banku ili onoga za koga mislite da vam je pisao iz vašeg imenika i proverite. Najčešće je ova sumnja opravdana. Stručnjaci navode da, pre nego što otvorite poruke, obratite pažnju na sledeće delove mejla:

– Na fajl u prilogu mejla, odnosno da li je u očekivanom formatu. Pravilan (što ne znači i bezbedan) jeste sa jednom rečju iza tačke, npr. ImeFajla.docx, a nikako NekoDugačkoImeDaZbuni.docx.exe ili slično.

– Nikada ne otvarajte prilog dok ne proverite celu poruku.

– Prevaranti često koriste automatske prevodioce, pa su tekstovi nelogični ili sa pravopisnim greškama. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu, međutim, i internet prevodioci su sve bolji, pa ispravno napisan tekst ne znači da u pitanju nije prevara.

– Uslovljavanja ili nestandardni zahtevi i sve što zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Devizni priliv, a vi nemate nikakvih poslova sa inostranstvom ili ne očekujete takvu uplatu. Hitno ili kratki rokovi (mejl koji traži hitan odgovor je obično ispraćen i telefonskim pozivom).

PRIJAVITE SLUČAJ POLICIJI

U Ministarstvu unutrašnjih poslova navode da je ovakvih prevara putem interneta svake godine sve više i pozivaju sve one koji su oštećeni na ovaj način da prijave štetu odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 13. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar