Ostavila muškarce u prašini: Ovo je Dušica (61) koja je jedna od najboljih žena vozača u Srbiji (FOTO)

Iako nije vozila više od pet godina, Dušica kaže da se taj osećaj za volanom i na poligonu nikada ne zaboravlja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Masa Bandjur

Položila sam vožnju sa osamnaest godina, ali iz drugog puta. Desio mi se maler, popravljena je papučica gasa na automobilu na kojem sam polagala, a meni nije rečeno. Kako sam dala malo veći gas, auto je poskočio na panj od posečenog drveta i ostao tu. Pogledala sam kroz prozor, otac se držao za glavu i jaukao na sav glas, ovako za Objektiv priča Dušica Živanović (61) iz Novog Sada, koja je iz čiste ljubavi prema automobilizmu počela da se bavi reli trkama i postala jedna od najboljih žena vozača u Srbiji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ŽENE SU DISKRIMINISANE

Iako nije vozila više od pet godina, Dušica kaže da se taj osećaj za volanom i na poligonu nikada ne zaboravlja.

– Kada sam pre trideset godina počela da se bavim ovim sportom, bila je prava retkost videti ženu za volanom. Znate kako kažu, kada je neka gužva u saobraćaju, sigurno žena vozi automobil. Muškarci su uvek bili dominantni. Međutim, čini mi se da sam uspela da pokažem da i nežniji pol i te kako može da bude bolji – ističe Dušica.

Dok nam je pokazivala svoj auto, kojim učestvuje na trkama, Dušica priča kako ju je jednom, kada se vraćala sa takmičenja, zaustavila policija.

Foto: Masa Bandjur

– Dok sam vozila na obuci, zaustavio nas je radar. Policajac me gleda, pita šta se dešava, ja mu objašnjavam. On se zaprepasti, kaže kakva obuka kad sam prekoračila brzinu. Srećom, pustio nas je jer je poznavao instruktora – kaže Novosađanka. Ljubav prema automobilizmu preneo joj je otac koji je, kako Dušica priznaje, najteže podnosio njene poraze kojih, srećom, nije bilo puno.

SVE KRENULO SPONTANO

Prema rečima naše sagovornice, reli trke su se sasvim slučajno pojavile u njenom životu.

– Tada sam, 1988. godine, slučajno videla poziv za 8. mart da se jave žene za reli koji se organizuje povodom praznika. Tako je sve počelo. Privatni i profesionalni život nisu trpeli jer su takmičenja uglavnom bila vikendom, a i suprug je išao sa njom.

Foto: Privatna arhiva

OTELI JOJ PEHAR

Takmičenja su se održavala u Bačkoj Palanci, Somboru, Požarevcu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima… Odlazile su i u Mađarsku, a jedne godine su i žene iz Mađarske došle u našu zemlju. Učestvovala je u Beogradu na takmičenju koje se tradicionalno održavalo pred Sajam automobila, a nekoliko puta bila je veoma uspešna i u konkurenciji sa muškarcima.

– Desilo se da su mi jednom uzeli pehar. Bila sam najbolja i sigurna da sam osvojila prvo mesto, međutim, kada su proglašavali pobednika, druga Dušica je zauzela prvo mesto. Rekli su mi da sam diskvalifikovana jer sam profesionalni vozač relija – objašnjava nam Dušica. Ipak, to je nije zaustavilo da se i dalje bori, pa je tako jednom odnela najveći broj poena zahvaljujući suprugu.

– Morali smo da gazimo prednjim levim točkom, sa zatvorenim prozorom pobacane krompire. Ja ne priznajem onu „Važno je učestvovati”. Lepo je učestvovati, ali je lepo i doneti kući pehar. Svako se takmiči da pobedi. Moj muž je papirićima simulirao krompire. Vozila sam „alfu 33” i ukapirala sam da se linija haube spušta na točak i to je u stvari moj nišan. Tako sam ubila sve krompire i odnela pobedu – kaže Dušica

Ostale zanimljive priče pročitajte u vikend izdanju štampanog Objektiva

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar