SKANDAL u Hrvatskoj! Đacima u školi dele sveske sa motivima ŠAHOVNICE, oglasio se i direktor (FOTO)

Fotografiju sporne sveske objavila je sestra 12-godišnje učenice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Facebook

U opštini Darda, blizu Osijeka, sveske koje su dočekale učenike u školi postale su predmet rasprave zbog obeležja i natpisa koji su odštampani na njihovim koricama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Uspravno stojimo, ne klečimo ni pred kim, nismo mi nikoga tlačili, nemamo ništa s tim! – piše na korici sveske na kojoj su istaknuti nacionalni simboli.

Fotografiju sporne sveske objavila je sestra 12-godišnje učenice. Ona je istakla kako se “opština pobrinula da deca nauče razliku između “naših” i “njihovih”, prenosi Večernji.hr.

– Izbio mi neki osip po telu, mislim da je u pitanju alergijska reakcija na ovo. Dakle, prvi dan škole, dolazi moja sestra (12) kući i kaže dobili smo sveske u školi. Pogledam ja te sveske, kad ono imam šta i da vidim. Na ovoj fotografiji je sveska koju je moja dvanaestogodišnja sestra, a istu takvu i drugi njeni vršnjaci, dobila u školi. U školi koja vrvi od nacionalnih manjina (ne samo ovih problematičnih, strašnih Srba, već nekih desetak manjina), što učenika, što profesora i ostalih zaposlenih u školi.

Foto: Facebook

S ponosom kažem da ova sveska ide za potpalu, moja sestra to sigurno neće nositi u školu. “Hdz Opštinski Odbor Darda hvala na poklonu”, napisala je rezignirana devojka u objavi.

Među komentarima su se oglasili i iz HDZ-ovog Opštinskog odbora Darda.

– Gospođo, to je Vaša sramota i vaš odraz poštovanja prema državi u kojoj živite! Ako vas vređa hrvatska zastava i hrvatski vojnik onda vam nije jasno gde živite i nije vam jasno da manjine moraju poštovati državu u kojoj žive na isti način na koji većinski narod poštuje prava tih istih manjina koje se sada bune! Lp – napisali su iz HDZ-ovog Opštinskog odbora Darda.

Mnogi korisnici su se složili s njenim stavom, a jedna žena je istakla kako je reč o poklonu opštine Darda.

– Škola je dobila zatvorene pakete i nema ništa sa odlukom o dizajnu na tim sveskama – napisala je jedna korisnica Fejsbuka.

Foto: Facebook

Direktor Osnovne škole Darda Janoš Boni koji je kazao da dizajn nisu unapred videli ni odobrili. Ipak, naglašava da u dizajnu ne vidi ništa sporno.

– Ništa strašno, zastava i silueta vojnika. Ja u tome ne vidim ništa loše, to je izraz domoljublja. Nova školska godina počinje s pogledom na hrvatsku zastavu i s himnom. Ne odobravamo politička obeležja, ali opštinska su svake godine bila istaknuta na koricama novih svezaka. Prethodnih godina imali smo fotografije naše Opštine, dvorac, uz hrvatsku zastavu… Prethodne tri godine pregledali smo beležnice pre njihovog deljenja, ali ove godine one su nam dostavljene u zadnji čas. Svakako, u prikazanim simbolima ne vidim ništa loše – objasnio je direktor škole.

Među sveskama se može videti jedna koja prikazuje siluetu muškarca i žene s decom, a na kojoj piše “Sve je ok, ali… Porodica je uvek na prvom mestu!”. Na korici svezaka može se videti i kako porodica drži veliki kišobran kojim se štite od kiše u duginim bojama.

BONUS VIDEO:



Izvor: Telegraf

Komentari (2)

Ostavite komentar