Sve više uzima maha: Ovu hroničnu bolest u Srbiji ima 140.000 ljudi, LEKA NEMA, ovo su simptomi

Specijalista dermatovenerologije dr Mirjana Milinković Srećković ističe da oko dva odsto populacije ima oboljenje koje je i kožno i hronično, te traje godinama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia, Ilustracija

U Srbiji od psorijaze boluje oko 140.000 ljudi, što je oko dva odsto populacije, a od toga 20 do 30 odsto ima tešku formu bolesti, koja se leči sistemskom terapijom, što mali procenat pacijenata primenjuje, navodi specijalista dermatovenerologije Kliničkog centra Srbije dr Mirjana Milinković Srećković.

Dr Milinković Srećković ističe da ta bolest nije samo kožna, već da se ona najviše manifestuje na tom organu, kao i da je to multisistemska, hronična bolest, koja traje godinama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Sa njom se može vrlo komforno živeti a da to ne zna veliki broj ljudi i pacijenata, zbog toga i želimo da skrenemo pažnju javnosti kako bi se što veći broj njih javio na lečenje – kaže specijalista dermatovenerologije.

SISTEMSKA I BIOLOŠKA TERAPIJA

Prema njenim rečima, od onih koji primenjuju sistemsku terapiju, njih 2.500-3.000 trebalo bi da uzima biološku, međutim, u Srbiji je primenjuje samo njih 450. Ona dodaje da se veliki broj pacijenata sa težim oblikom bolesti ne leči jer ne znaju da su im dostupni lekovi.

– Danas pored klasične sistemske terapije i lekova koji se piju postoji i biološka terapija, gde su na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dva leka – kaže dr Milinković Srećković.

Ilustracija,foto: Shutterstock

Novina je da su se pojavila još dva leka, koji još više ciljano blokiraju određeni molekul koji je važan za nastanak psorijaze na koži.

SIMPTOMI

Kožna bolest psorijaza lako se može uočiti. Karakteristične crvene fleke u predelu laktova ili kolena, prekrivene ljuspicama. Promene na koži se mogu smanjiti, pa i ukloniti, ali se može desiti i da zauvek ostanu.

Dr Mirjana Milinkovic Sreckovic Foto: Printscreen

Stručnjaci govore da stres i pad imuniteta mogu biti primarni uzroci javljanja psorijaze. Odnosno, ogromna količina stresa dovodi do iznenadnog slabljenja imuniteta, a to dalje može da se ispolji i kroz promene na koži, odnosno psorijazu.

FAZE PSORIJAZE

Javlja se u tri osnovne faze:

-progresivna faza;
-stacionirana faza;
-regresivna faza.

U prvoj fazi počinju da se naziru promene na koži koje se sa osipom spajaju, pri čemu nastaju mrlje različitih veličina. Druga faza je karakteristična za period posle nekoliko nedelja od pojave oboljenja.

To je faza stabilizacije bolesti. U poslednjoj fazi bolest se polako povlači, jer su mrlje spljoštene.

PRAVILNA ISHRANA

Prilikom lečenja svake kožne bolesti, važnu ulogu ima detoksikacija organizma. Proces detoksikacije smanjuje simptome psorijaze, pa se preporučuje da se uradi u jesenjem periodu.

Osobe obolele od ove bolesti treba da promene režim ishrane, koji će biti izbalansiran i pun neophodnih vitamina. To se može postići svakodnevnim unošenjem što više voća i povrća, ali i žitarica.

LEČENJE

Lek za psorijazu ne postoji, ali se tegobe mogu umanjiti adekvatnom terapijom. Lečenje podrazumeva negu kože koja uvek treba
da bude vlažna, što se postiže određenim preparatima. Kod blagih vidova psorijaze zadebljale ljuspice se mogu skidati. Ako je zahvaćena mala površina kože, propisuje se blaga, lokalna terapija.

Dermatolog tada najčešće propisuje određenu mast ili kremu koja je na bazi keratolitika, koji će ubrzati proces ljuštenja kože, a pored toga propisuju se i masti koje leče zadebljanja na koži. Kod težih oblika u lečenje se može uključiti i foto-terapija (blagovremeno izlaganje kože UV zračenju).

Piše: Sanja Radovanović

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 4. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor:

Komentari (1)

  1. Lek postoji kao i sve drugo što nam je priroda dala. Uzmite koncetrat eteričnog ulja biljke SMILJE i upotrebite ga prema uputstvu nećete više nikada imati problem sa psorijazom.

    Odgovori

Ostavite komentar