Belivuk ubio Damira, Vukotić hteo da RAZNESE tužioca: Jezivi planovi i zločini ŠEFOVA najjačih klanova

Hodžića i Spahića ubili su Belivuk, Miljković i Janković 14. oktobra prošle godine, nakon što su ih namamili u kuću u Spužu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Vijesti/Pink

Telo Podgoričanina Nikole Stanišića spaljeno je nakon ubistva, a forenzičari iz Danilovgrada uz pomoć DNK analize pokušavaju da utvrde da li su istražitelji pronašli njegove ostatke. Za ovaj jeziv zločin osumnjičeno je više pripadnika kavačkog klana koji su radili po nalogu Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić, rekao je juče da postoji osnova sumnja da je Stanišić ubijen, a da je telo, po razrađenom receptu kavačkog klana, uništeno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Postoji osnovana sumnja da je to telo, izvinjavam se rodbini i svima drugima, nakon toga eliminisano ili spaljeno. Mi smo tražili fragmente i verujemo da smo našli mesto gde se to i desilo. Da li će se iz ovih fragmenata koje smo tamo našli moći utvrditi DNK i potvrditi da se radi o tom licu ili nekom drugom, to je u Forenzičkom centru – odgovorio je Katnić.

Za ubistvo Stanišića, Specijalno državno tužilaštvo još ranije je osumnjičilo više članova kavačkog kriminalnog klana koji su, prema tvrdnjama SDT-a, radili po nalogu svojih šefova – Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Stanišić, koji je navodno bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu, otet je i ubijen početkom avgusta prošle godine. Upravo u vreme kada je i u Srbiji počeo crni niz zločina klana Velje Nevolje, inače, prema operativnim podacima, vođe beogradskog ogranka kavačkog klana.

Foto: Facebook

Planirane likvidacije tužilaca, prebijanje sudije…

Jednu od kriminalnih grupa iz Crne Gore, čiji su organizatori Stefan Đukić i Emil Tuzović, specijalni tužioci sumnjiče da su planirali likvidaciju Katnića, njegovog saradnika Saše Čađenovića, policajaca Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokića, prebijanje sutkinje Biljane Uskoković, kao i hapšenje i ubistvo tri građanina.

Saopštili su i da šefa škaljarskog kriminalnog klana Jovana Vukotića sumnjiče da je sa Jankom Vukadinovićem organizovao krimi-grupu od koje su tražili likvidacije Kašćečana, Zvicera i Beograđana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića.

Foto: Privatna arhiva

Tužioci su na jučerašnjoj konferenciji za medije prikazali i fotografije ubijenih Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića za čiju likvidaciju je osumnjičena upravo kriminalna grupa Belivuka i Miljkovića.

Kako je utvrđeno i kroz optužnicu koja je u Srbiji podignuta protiv njih, Hodžića i Spahića ubili su Belivuk, Miljković i Janković 14. oktobra prošle godine, nakon što su ih namamili u kuću u Spužu. U trenu su upali u kuću i zapucali jer je Hodžić bio spreman da se brani. Ubijeni su na licu mesta. Njihova tela nikada nisu pronađena, te se sumnja da su ili uništena ili zakopana negde u Crnoj Gori, ali o zločinu su ostale da svedoče fotografije ubijenih koje su pripadnici Belivukovog klana slali međusobno i razmenjivali sa šefovima kavačkog klana.

U jednom od presretnutih razgovora čuje se i kako Belivuk pripadnicima svog klana, koji su istog dana u Beogradu imali zadatak da namame, muče, a potom i ubiju navijača Lazara Vukićevića, prepričava detalje ubistva dva Crnogorca, dok mu pripadnici grupe prepričavaju kako su oni savladali Vukićevića.

Taj krvavi 14. oktobar pripadnici Belivukovog klana slavili su kao “drugi rođendan”, jer su umalo nastradali od svojih suparnika, a i u tom danu, kako se osnovano sumnja, ubili su najmanje tri osobe.

Spremili eksploziv za specijalnog tužioca

Kriminalna grupa koju su prema tvrdnjama SDT-a formirali Đukić i Tuzović planirala je eksplozivom da raznese specijalnog tužioca Sašu Čađenovića kada izađe iz zgrade u kojoj stanuje, a GST Katnića hteli su da ubiju nadomak njegove kuće – u Daljmu.

U rukama specijalnog tužioca Miroslava Turkovića brojni su dokazi prikupljeni putem međunarodne pravne pomoći – fotografije i poruke koje su članovi tog klana razmjenjivali tokom opservacije tužioca, policajaca i sutkinje Uskoković.

Navodeći jasno koji je zadatak dodijeljen svakom članu tog klana, Turković je precizirao da je zadatak Stefana Mićića bio da otme i ubije dvojicu Lazovića i Đokovića, a Milan Brajović zvani Fitilj bio zadužen da prati sutkinju i tužioce, kao i da nabavlja eksploziv… Aleksandar Raičević pratio je Katnića.

Turković je kazao da je Zoran Perović, koji je u bekstvu, imao zaduženje da komunicira sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti i ponudi im novac kako bi uticali na razrešenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca:

On je po nalogu Đukića 9. decembra prošle godine stupio u kontakt sa tadašnjim generalnim sekretarom Vlade Božom Milonjićem, kom su navodno rekli da su spremni da daju milion eura da Baranina u Crnoj Gori oslobode optužbi za ubistvo Jovana Klisića.

– Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog tužioca S. Č. i glavnog specijalnog tužioca M. K, ali i drugih lica, te da tako deluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična dela – rekao je Turković.

Među porukama koje je Đukić slao su i one da će ubiti Čađenovića i njegovog brata, da će ga “zalivaditi”, kao i brojne uvrede.

Vukotić izdavao naređenja

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je da je Jovan Vukotić, prema do sada prikupljenim dokazima, osnovano sumnjiv da je za sebe odredio da daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije, vrbuje članove, planira izvršenje krivičnih dela, obezbeđuje novac za krivična dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, nabavlja oružje i eksplozive:

“Sredstva za komunikaciju, vrši prikupljanje podataka i određuje lica koja treba ubiti, određuje vreme, mesto i način izvršenja krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, podstrekava druga lica na izvršenje krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija formirana”.

Foto: printscreen/You Tube/Vijesti

– Tokom postupka prikupljeni su dokazi do granice osnovane sumnje da je J. V. podstrekavao druge pripadnike kriminalne organizacije tokom novembra i decembra 2020. godine da izvrše krivično djelo teško ubistvo na štetu R. Z. (Radoje Zvicer) i S. K. (Slobodan Kašćelan) upotrebom eksplozivne naprave velike razorne moći koju su prethodno drugi pripadnici kriminalne organizacije obezbedili, te je istovremeno podstrekavao i na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu B.V. (Veljka Belivuka) i M.M. (Marka Miljkovića) a koje je trebalo da se izvrši na aerodromu Tivat – rekao je Čađenović.

Sva planirana ubistva sprečena su, a istražitelji su zaplenili i eksplozivnu napravu kojom su trebali da budu ubijeni Zvicer i Kašćelan.

Tužilac je objasnio da većina pripadnika te krimi grupe nije bila upoznata sa kompletnim planom, već su imali posebne grupe za svaku pojedinačnu radnju. Neki od njih bili su zaduženi za nabavku i pravljenje eksplozivne naprave, drugi za nabavku detonatorskih kapisli, sporogorećih štapina i oružja, a posebna grupa pratila je mete, obezbeđivala vozila, skutere, čamce….

Velja Nevolja ubio Hodžića

Beograđanin Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, 14. oktobra prošle godine ubio je škaljarca Damira Hodžića, a potom o tome glasovnom porukom obavijestio još neidentifikovanog organizatora te kriminalne grupe, kazao je Čađenović.

– Specijalno državno tužilaštvo je u cilju prikupljanja materijalnih dokazala izvršilo pretrese na više mesta kao i pretrage terena radi pronalaženja posmrtnih ostataka H. D. i S. A, te su prikupljeni dokazi predmet veštačenja. Iz komunikacija kriptovanih mobilnih telefona jasno i nesporno je utvrđeno da su oštećeni H. D. i S. A. lišeni života, jer komunikacije su eksplicitne u tom delu i to kroz činjenicu da su okrivljeni prema NN organizatoru slali kako slikovne tako i glasovne poruke, pa je tako dana 14. 10. 2020. godine V.B , NN organizatoru poslao fotografije, kao i glasovnu poruku iz koje jasno proizlazi da je okrivljeni B. V. odmah lišio života H. D. – rekao je Čađenović.

Belivuk i Miljković su tokom januara 2021. godine legalno preko graničnih prelaza ušli u Crnu Goru, a policija je prema njima postupala u skladu sa zahtevima policije Republike Srbije.

– Isti su za vreme boravka u Crnoj Gori kontrolisani, saslušavani i prema istima su preduzimane mere nadzora u cilju identifikacije lica sa kojima kontaktiraju, njihovo kretanje i radnje koje vrše – kazao je Čađenović.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar