OBJEKTIV SAZNAJE

Šarić traži da bude pušten na SLOBODU: Žalio se advokatima – evo šta piše u ZAHTEVU (FOTO)

Darko Šarić se skoro sedam i po godina nalazi u pritvoru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/E-stock

Darko Šarić (50), kome je ukinuta presuda od 15 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike, traži od suda da bude pušten na slobodu ili da kraj novog suđenja čeka u kućnom pritvoru.

U zahtevu, koji je podneo njegov tim branilaca, navode da se Šarić već sedam i po godina nalazi u pritvoru i pozivaju se na stavove i praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojima njihov klijent iza rešetaka ne može da bude duže od pet godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Šarić se nedavno požalio svojim advokatima, kojima je rekao da je svestan da se ne poštuju njegova osnovna ljudska prava ‒ saznaje Objektiv.

Konstatujući da Specijalni sud u Beogradu više od dve i po godine nije preispitivao da li je Šarićevo zadržavanje u pritvoru zakonito i nužno, branioci ističu da on ima pravo da inicira puštanje na slobodu ili zamenu za meru zabrane napuštanja stana, na šta ga Evropska konvencija o ljudskim pravima, Ustav i Zakon o krivičnom postupku ovlašćuju.

ŠTA SVE TVRDE ADVOKATI

Darko Šarić se skoro sedam i po godina nalazi u pritvoru, što predstavlja skoro polovinu maksimalne propisane kazne. U prethodnom toku postupka pritvor je po službenoj dužnosti ispitivan na svakih 60 dana, a sada to nije učinjeno ni nakon isteka 960 dana! Sud je u obavezi da tokom celog postupka preispituje razloge za pritvor.

Odabran SUDIJA: Evo ko će da presudi Šariću – vodiće novi postupak i pred njim su dve MOGUĆNOSTI

– Dosad je neviđeno u sudskoj praksi da ovoliko dugo traje pritvor sa istim obrazloženjem koje se ponavlja sve ove godine. Sud je postupio suprotno zakonu kada je u formi beleške bez obrazloženja odgovorio na predlog za ukidanje pritvora jednog od branilaca – ističe se u zahtevu.

Foto: Privatna arhiva

Trebalo bi poći od pravne prirode i svrhe pritvora, činjenice da se radi o najtežoj meri za obezbeđenje prisustva okrivljenog, a ne kazni, i da postoji obaveza suda da se trajanje pritvora mora svesti na najkraće neophodno vreme i obaveza da se postupa sa naročitom hitnošću ako se okrivljeni nalazi u pritvoru. Osim toga, po stavu Evropskog suda za ljudska prava, pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela može se određivati samo do izricanja presude.

Po stavovima Evropskog suda za ljudska prava, ne može biti reč o pritvoru, već o lišenju slobode na osnovu presude. Tome treba dodati i izričiti stav Evropskog suda da svi razlozi, koji su bili prisutni za određivanje pritvora, ne mogu biti opravdanje za pritvor koji traje duže od pet godina ‒ piše u zahtevu Šarićevih advokata Radoslava Baćovića, Danila Šarića i Dalibora Katančevića u koji je Objektiv imao uvid.

“Ova odluka mu daje nadu”: Advokat progovorio o ukidanju presude Šariću, obišao ga u pritvoru

PREDAJA 18. MARTA 2014. GODINE

Šarićevi branioci za Objektiv kažu da je njihov klijent u pritvoru predugo, imajući u vidu domaću i stranu sudsku praksu.

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud je 22. aprila ukinuo presudu Apelacionog suda u Beogradu i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje. Šarić se dobrovoljno predao srpskim vlastima 18 .marta 2014. godine jer mu je, kako je isticao više puta, “obećano fer i pošteno suđenje”.

Na suđenju je negirao krivicu.

Piše: Danica Ćuruvija

BONUS VIDEO: 

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 26. AVGUST

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar