“Ova odluka mu daje nadu”: Advokat progovorio o ukidanju presude Šariću, obišao ga u pritvoru

On je naveo i da je Darka Šarića juče obišao u pritvoru, u kom je od marta 2014

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto EPA/ANDREJ CUKIC

Darko Šarić, kom je Vrhovni kasacioni sud (VKS) ukinuo pravosnažu presudu kojom je kao organizator kriminalne grupe koja je iz Južne Amerike u Evropu švercovala kokain bio osuđen na 15 godina zatvora, novo suđenje pred Apelacionim sudom u Beogradu može da očekuje na jesen.

Kako je izjavio Šarićev branilac, advokat Radoslav Baćović, odbrana očekuje da Apelacioni sud sam otvori glavni pretres.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je naveo i da je Darka Šarića juče obišao u pritvoru, u kom je od marta 2014.

– Posle sedam i po godina u pritvoru teško je da može da bude zadovoljan i jednom odlukom. Ipak, ovo je prva koja je zakonita i gde čovek može da oseti tračak nade, upravo to i on sada oseća, tračak nade. Nije lako posle sedam i po godina u samici – kaže advokat.

Šarićev brat opet izlazi na slobodu?

Željko Vujanović, brat Darka Šarića koji je istom presudom koju je ukinuo VKS bio osuđen na 14 godina zatvora, i sredinom aprila sproveden na izdržavanje kazne, najverovatnije će ponovo biti prebačen u kućni pritvor.

– Pre nego što je 16. aprila sproveden na izdržavanje kazne, Vujanović je bio u kućnom pritvoru. Kako je pravosnažna presuda po kojoj je otišao u zatvor ukinuta, po zakonu bi on morao da bude vraćen u status koji je imao pre te presude, a to je kućni pritvor – objašnjava izvor.

U odluci, kojom je VKS naložio Apelacionom sudu da ponovo razmatra presudu, kako se saznaje, navodi se da je ova odluka doneta zbog sumnje da je dvoje sudija koji su odlučivali o pravosnažnoj presudi, bilo pristrasno.

– Pravosnažna presuda ukinuta je pošto je Vrhovni kasacioni sud usvojio vanredni pravni lek, zahtev za zaštitu zakonitosti koji su podneli Šarićevi branioci. VKS je ocenio da je najmanje dvoje sudija koji su odlučivali o presudi u ranijim odlukama koje su se odnosile na Šarića pokazalo pristrasnost. Naime, VKS nije ocenio kao sporno to što su oni ranije tokom postupka odlučivali o produženju pritvora, već to što su u obrazloženju tih odluka izrazili visok stepen u pogledu krivice njega i ostalih optuženih i iznosili argumente u tom smislu, iako je sudski postupak još uvek bio u toku – kaže izvor.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar