Kina i Rusija imaju INTERESE u Avganistanu: Evo zbog čega dve velike svetske sile neće RAT sa talibanima

I Rusija i Kina žele da u Avganistanu bude stabilna situacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: pixabay/IGORN,Tanjug/AP Photo

Mada su zajedničkim vojnim manevrima Rusi i Kinezi poslali jasnu poruku talibanima da im neće dozvoliti “ekstremnu versku ekspanziju”, rukovodstva u Moskvi i Pekingu ne žele da ulaze u ratni sukob u Avganistanu.

Zbog toga su Rusi, a zatim i Kinezi, pregovarali sa političkim rukovodstvom talibana, a o odnosu prema njima u sredu su razgovarali telefonom predsednici dve velike sile, Putin i Si Đinping.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za Kineze je važno da talibani ne huškaju i ne podržavaju Ujgure koji su muslimani i žive u zapadnim delovima Kine. Na drugoj strani, Rusi ne žele da talibani šire svoj uticaj u bivšim sovjetskim republikama.

Najugledniji ruski geopolitičar profesor dr Leonid Ivašov, koji je kao general-pukovnik svojevremeno vodio međunarodne poslove u Generalštabu ruske armije, kaže da je odlazak Amerikanaca i njihovih saveznika iz Avganistana dokaz da je njihov projekt propao. Oni su došli ne samo da uhvate i likvidiraju teroriste posle napada na NJujork, već zbog važnog geopolitičkog položaja Avganistana, smatra Ivašov.

Iz ove zemlje su Amerikanci i saveznici mogli da prave pritisak na Kinu čije se rakete nalaze ne tako daleko od Avganistana. A na Rusiju su mogli da pritiskaju i rovare preko Tadžika i Uzbeka. Kada je o Tadžicima reč, koji se sada nalaze u pokretu otpora prema talibanima u dolini Pandžšir, general Ivašov smatra da im ne treba slati oružje.

Na pitanje ko je sve umešan u avganistanski sukob, general Ivašov kaže da Pakistan i Katar dugo sarađuju sa talibanima. Zbog svojih interesa Kina ima dobre odnose sa Pakistanom preko koga nastoji da utiče na talibane. Istu želju ima i Turska, koja opet u tu svrhu želi da iskoristi svoje veze sa Katarom.

I Rusija i Kina žele da u Avganistanu bude stabilna situacija. Moskva ne želi da tamo ne bude leglo međunarodnog terorizma, dok Peking hoće da realizuje svoje velike projekte ka Evropi i Pakistanu koje su nazvali “Novi put svile”.

Masud: Nikada se neću predati

Lider avganistanskog pokreta otpora Ahmad Masud (na slici) obećao je da se nikada neće predati talibanima, ali da je otvoren za pregovore sa novim rukovodstvom u Avganistanu.

– Radije bih umro nego da se predam – rekao je Masud (32) u prvom intervjuu otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu koji je objavio francuski nedeljnik “Pari mač”.

– Ja sam sin Ahmada Šaha Masuda. Predaja ne postoji kao reč u mom rečniku.

Masud je sin jednog od glavnih vođa otpora Sovjetima u Avganistanu osamdesetih, a sada se povukao u rodnu dolinu Pandžšir severno od Kabula, prenose Novosti.

Masud je ponovo apelovao na podršku stranih lidera i izrazio je gorčinu zbog odbijanja njegovog zahteva da dobije oružje neposredno pre pada Kabula ranije ovog meseca. – Sada je to oružje – artiljerija, helikopteri, tenkovi američke proizvodnje – u rukama talibana.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar