Ovo su UPUTSTVA za novu školsku godinu: Objašnjeno kako će izgledati NASTAVA

Ministarstvo je saopštilo i da će najveći broj škola biti spreman da pripremi i realizuje efektivan i efikasan plan obrazovno-vaspitnog rada

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas osnovnim i srednjim školama detaljna upustva za organizovanje, planiranje i programiranje ukupnog obrazovno-vaspitnog rada u školama u otežanim uslovima, počevši od 1. septembra 2021. godine.

Naime, reč je o Stručnom uputstvu za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2021/2022. godini i Stručnom uputstvu za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u srednjoj školi u školskoj 2021/2022. godini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Direktori ustanova su u obavezi da omoguće svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva i uputstvima o merama zaštite i da dogovorite načine komunikacije koji će biti u funkciji dosledne primene dogovorenih mera, postupaka i aktivnosti za zaštitu zdravlja učenika i zaposlenih”, navedeno je u saoopštenju Ministarstva prosvete.

Takođe, kako je navedeno, imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog razreda u osnovnoj i srednjoj školi i učenike petog razreda u osnovnoj školi, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenjskih starešina sa učenicima i roditeljima učenika, tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa – fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere.

Pala odluka: Kreće nova školska godina, đaci u klupama, ali pod jednim OBAVEZNIM USLOVOM

Sugestija je da ovi susreti i sastanci budu održani 31. avgusta 2021. godine.

“U periodu od 25. do 31. avgusta 2021. godine, na regionalnom ili opštinskom nivou biće održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konretnih stručnih i/ili organizacionih pitanja od značaja za uspešan početak školske godine. O terminima ovih sastanaka direktori škola će biti obavešteni posredstvom nadležne školske uprave”, dalje se navodi.

Ministarstvo je saopštilo i da će najveći broj škola biti spreman da pripremi i realizuje efektivan i efikasan plan obrazovno-vaspitnog rada, s obzirom na to da se u prethodne dve školske godine steklo značajno profesionalno iskustvo sa vrlo dobrim rezultatima rada i da se pokazalo da su u većini škola najjači ljudski resursi.

“Ministarstvo očekuje da će se održati visok nivo solidarnosti, kolegijalnosti i podrške tokom otežanog rada, što je bio slučaj i u prethodnom periodu. U susret novoj školskoj godini potrebno je iskoristiti stečeno znanje i podržati timski rad u iznalaženju najboljih obrazovnih rešenja kojima će se umanjiti uticaj epidemioloških prepreka i ograničenja”, dodato je na kraju.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar