Nemačka potpuno MENJA strategiju: Uvode 3g pravilo i ukidaju besplatno testiranje – evo šta to znači

Pravilo 3G važiće u svim javnim ustanovama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Milovanovic

U Nemačkoj je danas u svim saveznim pokrajinama na snagu stupilo tzv. 3G pravilo, po kojem u javne prostore mogu ući samo oni koji dokažu da su vakcinisani, preležali koronu ili poseduju negativan test.

Pravilo 3G važiće u svim javnim ustanovama, bioskopima, pozorištima, bazenima, restoranima te uslužnim delatnostima gde nije moguće održavati razmak, poput frizera ili pedikera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U hotelima će oni koji nisu vakcinisani ili koji nisu preležali koronavirus svaka tri dana morati posedovati negativan test.

Gradovi i opštine mogu ta pravila izuzeti ako sedmodnevna incidencija u jednom okrugu na prelazi vrednost od 35. Obaveza nošenja maske i održavanja razmaka u maloprodaji i javnom prevozu ostaje na snazi za sve bez obzira na to radi li se o vakcinisanima, onima koji su preležali koronavirus ili negativno testiranima.

Ukidaju besplatne antigenske testove

Pritisak na nevakcinisane će se povećati od 11. oktobra, od kada država više neće preuzimati troškove antigensog testiranja koje je sada besplatno. Na sastanku savezne i pokrajinskih vlada početkom avgusta je zaključeno kako sada, kada svako ko se može vakcinisati ima pristup vakcini, finansiranje testiranja više nije opravdano.

Nemački ministar zdravlja Jens Spahn najavio je u ponedjeljak da odlučujuća za daljnje mere protiv koronavirusa više neće biti incidencija, nago broj hospitalizovanih pacijenata koji su oboleli od koronavirusa.

S 3G kroz jesen i zimu

Bavarski premijer Markus Söder (CSU) ne želi se više oslanjati samo na incidenciju: “Na temelju visoke stope vakcinacije, metodologija koje se primjenjivala u prva tri talasa, dakle incidencija, nije više odgovarajuća”, rekao je bavarski premijer za minhenske medije. On se zalaže za to da se veća važnost pridaje situaciji u bolnicama i da se napravi “neka vrsta bolničkog semafora” koji će označavati crvenu liniju, prenosi Deutsche Welle.

Nemački ministar zdravlja Jens Span (CDU) isključio je mogućnost da se ljudima koji su potpuno ozdravili i vakcinisanimaa ubuduće ograničavaju kontakti i izlasci. On je dodao da je cilj da se kroz jesen i zimu prođe bez dodatnih mera, uz pomoć pridržavanja poznatih pravila o boravku u javnom prostoru – distanci, higijeni i maskama, kao i uz pomoć pravila 3G u zatvorenim prostorijama, i, na kraju, uz parolu “vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija”.

Ministar za ekonomska pitanja Peter Altmaier (CDU) je izjavio: “Prema svemu što sada znamo, možemo izbeći novo zatvaranje za vakcinisane i one koji su preležali koronu.”

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar