Stručnjaci tvrde: Pet namirnica koje UVEK morate da operete i tri koje NIKADA ne morate!

Proverite da li na pravilan način perete namirnice pre jela

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Iako nas od malih nogu uče da pre jela, svaku hranu treba oprati, stručnjaci navode da to nije baš istina.

Postoje namirnice koje svaki put, bez izuzetka morate da operete, ali i one za koje se ne preporučuje upotreba vode.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na listi namirnica koje ne morate da perete nalaze se:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

Foto: Shutterstock

2. Testenina

Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo da bude protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob, koji je kasnije potreban da bi se sos dobro spojio s testeninom. Kuvana testenina može da se stavi pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Pečurke

Gljive dobro apsorbuju vodu i zato nije dobra ideja da ih perete, ili još gore, potopite u vodu – izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.

Ako su baš mnogo prljave, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s gljiva se uklanja četkicom.

Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

A ovih pet namirnica uvek morate da operete:

1. Voće i povrće s jestivom korom

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

2. Voće i povrće s korom koja se guli

Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu, s koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato je dobro da ga pre guljenja, dobro operete, na primer, banane, mandarine, dinje…

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

3. Limenke

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može da bude mnogo bakterija koje nakon otvaranja mogu da dođu u kontak s hranom koju jedemo.

4. Orašaste plodove

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete da znate gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže da uklonite i fitinsku kiselinu koja ih održava svežim i štiti ih od parazita, a može da škodi ljudskom telu.

5. Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, naročito ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzu. Sušeno voće bi trebalo da dobro operete pod mlazom vode ili čak da ga potopite pod vodu na nekoliko sati.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar