Panika među kupačima: Da li MEDUZE sa Ade Ciganlije predstavljaju OPASNOST?

Slatkovodne meduze su kao šljive - jedne godine ima ih malo, druge sezone broj im je značajno veći

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Tanjug/Nikola Anđić,Profiemdia

Jedna od tri ili četiri vrste slatkovodnih meduza živi baš u Savskom jezeru!

Ova stvorenja nastanila su Adu Ciganliju, na oduševljenje najmlađih posetilaca, a na neprijatno iznenađenje njihovih roditelja. Međutim, iako važe za opasne, ove vrste bezazlene su po kupače i njihova pojava ne ugrožava ekosistem jezera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema rečima ihtiologa Aleksandra Hegediša, stručnog saradnika uprave JP “Ada Ciganlija”, ova vrsta meduza raširila se po svim kontinentima, pa je tako stigla u Evropu i u reke naše zemlje.

– Slatkovodne meduze prvi put su na našim prostorima zabeležene šezdesetih godina prošlog veka – kaže Hegediš.

– Reč je o bezazlenim stvorenjima, prečnika svega pet do 25 milimetara. Imaju radijalne pregrade u obliku krsta i pipke, najviše su vidljive u plićaku, pa su deci izuzetno zanimljive. Roditelji se brinu, ali nema razloga, jer su potpuno bezazlene po čoveka.

Prema rečima ovog stručnjaka, slatkovodne meduze su kao šljive – jedne godine ima ih malo, druge sezone broj im je značajno veći. Njihovo razmnožavanje zavisi od toga da li je godina toplija ili nije, budući da toplota utiče na njihovo prenošenje.

– Njihovi polipi ostaju na sportskoj opremi, na kupaćim kostimima, čamcima… Na taj način se prenose. Ove meduze su potpuno bezopasna, bezazlena bića, nemaju te vrste osobina svojih vrlo opasnih rođaka po Australiji i u drugim delovima sveta. Ona jednostavno nije opremljena da nekoga opeče – objašnjava Hegediš.

Inače, veruje se da je ova vrsta meduza u Evropu stigla sa podvodnim ukrasnim biljem, kojima su se ukrašavala jezera u Zapadnoj Evropi, da bi se potom širila dalje po kontinentu, pišu Novosti.

– Ja ih se sećam još iz osamdesetih. U Beloj Crkvi smo ih, kad smo bili klinci, iz jezera vadili rukama i stavljali u čašu pa vraćali nazad u vodu. To radimo i dan danas, deca i ja. Nikad nisam osetila peckanje, preslatke su – stoji u jednom komentaru na društvenim mrežama, baš povodom pojave ovih stvorenja u Adi.

UZBUNA ZBOG “AJKULE”

U vodama Savskog jezera stanuje i tolstolobik, vrsta amura. Na početku plivališne sezone na društvenim mrežama podigla se uzbuna zbog “ajkule”, odnosno peraja koja su izvirivala iz vode. To je, najverovatnije, bila neslana šala kupača, ali stručnjaci su objasnili da je ipak reč o vrsti koja se hrani malim organizmima i doprinosi čistoći vode.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar