“Preživeo sam mnoge nedaće, ali ovo je NAJGORE”: Potresne ISPOVESTI Kineza nakon stravičnog požara (FOTO)

Pored prodavnica robe široke potrošnje, u Kineskom tržnom centru izgorele su i knjigovodstvene kancelarije, kladionica, ali i menjačnica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vlada Sporcic, Instagram/ Moj Beograd, Instagram/BG Ulice

“Godina bivola nam je donela samo patnju. Taman kada se korona smirila i kada smo počeli da radimo punom parom, požar je progutao naš tržni centar. Ovde sam 17 godina i preživeo sam mnoge nedaće, ali ovo je najgore što mi se desilo. Mi Kinezi smo borbeni, znamo da moramo nastaviti dalje”, kaže za Objektiv trgovac Džong Riza dok spasava robu iz magacina Kineskog tržnog centra u Bloku 70 na Novom Beogradu.

Dok se gust dim širi, nakon više od trinaest sati iscrpljujuće borbe sa vatrenom stihijom koja je zahvatila ovaj veliki trgovački centar od 4.000 metara kvadratnih, šef smene vatrogasaca Dragan Konjević za naš list navodi da će dogašavanje požara trajati sigurno još dva dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

‒ I dalje ne možemo tvrditi šta je tačan uzrok požara. Dok smo gasili stihiju, sve vreme su se čule eksplozije plinskih boca. Pravo je čudo da nema povređenih sem jednog kolege koji je zadobio lakše povrede. Ova akcija je bila veoma zahtevna. Uspeli smo da presečemo požar na polovini objekta, tako da je druga polovina objekta spasena. Dugo se bavim ovim poslom, čak 30 godina, i zaista ne pamtim ovakav požar. U pitanju je veliki objekat, krov je bio pun robe, natrpan stvarima ‒ kazao je Konjević.

HEROJ NA KOLENIMA

Višečasovno gašenje požara bacilo je na kolena i heroja Stefana Čiču, koji je u aprilu na Novom Beogradu spasao bebu iz požara, a potom joj bio kum na krštenju. On je posle 13 sati borbe sa vatrom, sa svojim kolegama otišao kući da odahne, a potom je stigao novi bataljon vatrogasaca, kojima su građani tokom celog dana donosili hranu i piće.

Kinez IZBEZUMLJEN nakon stravičnog POŽARA u Bloku 70: Vatrena stihija gutala sve pred sobom (VIDEO)

DOŠAO U POSETU, DOŽIVEO PAKAO

Li Vej Vang, koji je pre samo nekoliko dana došao u posetu rođacima iz kineske provincije Guejdžou, kaže za Objektiv da se njegov odmor pretvorio u pakao.

‒ Moji rođaci su prodavali igračke, a one su sada sve izgorele. Ostali su bukvalno bez ičega. Iako sam mislio da ću konačno videti lepote Srbije, postao sam volonter. Kažu da je ovaj centar bio najlepši na Balkanu, mnogo mi je žao što moji sunarodnici pate ‒ kaže Vang.

NE MOŽEMO DA DIŠEMO

“Mučenici, preživeli KORONU, a onda ovo”: Tuga ispred tržnog centra u Bloku 70, ljudi u SUZAMA (VIDEO)

Profesorka fizičkog vaspitanja Slavica Đorđević (66), koja stanuje u drugom soliteru do Kineskog tržnog centra u Bloku 70, kaže za Objektiv da oka nije sklopila zbog dima od kojeg nije moglo da se diše.

‒ Prvo se čula jaka detonacija oko 20 časova, a ja nisam ni pomišljala da je u pitanju požar. Kada me je pozvao sin, izašla sam na terasu i imala šta da vidim. Vatra je kuljala na sve strane. Duša me boli za Kinezima, mnogi su izgubili sve. Posle NATO agresije oni su nas oblačili. Da nije bilo njih, svi bismo bili goli i bosi ‒ kaže Đorđevićeva.

IZGORELE I PARE

Pored prodavnica robe široke potrošnje, u Kineskom tržnom centru izgorele su i knjigovodstvene kancelarije, kladionica, ali i menjačnica.

‒ Planulo je nekoliko hiljada evra. Gazda menjačnice nije uspeo da uđe i pokupi novac. Sve se pretvorilo u pepeo ‒ kaže nam jedan od radnika kineskog butika. Ipak, veliki sef iz butika, koji se nalazio ispod požarom zahvaćenog krova, vatrogasci su uz policijske snage uspeli da izvuku. Dok užurbano spasavaju stvari i čiste radnje, kineski trgovci nam govore da će raditi danonoćno kako bi već od naredne nedelje otvorili radnje.

‒ Od ponedeljka ću da prodajem ono što mi je ostalo u magacinu u Surčinu. Gorelo je ovde i pre četiri godine zbog neispravnih instalacija u jednom od lokala. Za dva dana ovo će biti „odavno”, sve će biti kao ranije ‒ kaže nam jedan od trgovaca.

Piše: Nikolina Marić

BONUS VIDEO:

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 14. I 15. AVGUST

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar