“DECA su se vraćala u bolnice”: Sve više mladih ima kovid, virus prođe, ali se jave OZBILJNE posledice

Deca se najčešće zaraze na porodičnim okupljanjima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Najmlađa populacija čini 10 odsto obolelih od kovida u Srbiji, a od septembra, sa polaskom u školu očekuje se porast, jer je već sada primento da je sve više obolele dece, a među pacijentima u Beogradu su i desetomesačna i šestomesečna beba.

Zabrinjavajuće je i to što se kod dece javljaju sistemska oboljenja nakon preležanog kovida, zbog čega se deca vraćaju u bolnicu, iako je najčešće lakša klinička slika, rekla je doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnik intenzivne nege Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj ulici.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Broj novooblolelih od kovida u Srbiji raste iz dana u dan, a danas se upalio crveni alarm! Prešli smo kritičnu brojku od 1.000 novozaraženih za dan! A prema procenama, 10 odsto zaraženih su deca. Oni najčešće preleže kovid sa blagim simptomima, ali ne i bez posledica.

Bilo je mnogo slučajeve, najčešće dečaka…

– Od juna prošle godine bilo je mnogo slučajeva, najčešće dečaka, koji su četiri do šest nedelja nakon infekcije dobili šok, odnosno multisistemski inflamentorni sindrom kod dece koji je povezan sa kovidom – kaže doktorka Snežana Rsovac.

Prema njenim rečima, dosta njih je završilo na mehaničkoj ventilaciji uz agresivnu terapiju šoknog stanja. Oni se jesu svi oporavili, ali, dodaje, u svetu su zabeleženi i smrtni slučajevi.

– Inflamatorni odgovor, kavasakijeva bolest, deijabetes, pojava hiperglikemije. To su neke posledice koje ćemo mi tek sagledavati. Sada su u toku studije kod nas, a u svetu već izlaze značajni radovi – kaže Rsovac.

Kod dece je, kaže Rsovac, bilo i dugotrajnog održavanja pankreasne funkcije posle kovida. Iako nije to tako veliki broj, to nije razlog da ne vodimo računa o tome, naglasila je.

Najčešća zaraza na porodičnim okupljanjima

Deca se najčešće zaraze na porodičnim okupljanjima. Postoji mogućnost i u vrtiću da prenesu među sobom, međutim mnogo češće se virus prenosi sa odraslih na decu. Ima slučajeva da deca dođu sa letovanja zaražena, međutim, to nije razlog širenja zaraze među najmlađom populacijom.

– Ne mogu da optužim da je letovanje bio glavni import virusa. Virus je i kod nas bio prisutan, ne u toj meri, ali je postojao. Razlog većeg broja obolele dece je što se više družimo i okupljamo, a nismo sproveli prevenciju – objašnjava dr Rsovac.

Ona je podsetila da je Fajzer vakcina odobrena za starije od 12. godina. Takođe, apelovala je na roditelje da se vakcinišu, jer kada su oni vakcinisani, manje su šanse da će i njihovo dete zaraziti.

Doktori se plaše septembra

Polazak u školu je i dalje neizvestan. Različiti su stavovi o tome da li deca treba da se vrate u školeske klupe od septembra ili ne. Dok čelnici Grada Beograda smatraju da treba da se nastavi sa životom i da deca treba da se vrate na redovnu nastavu, epidemiolozi ne slažu sa tim.

Doktorka Rsovac smatra da se zbog sve više obolele dece, a s obziorm na postojeći trend, može očekivati da će od septembra poslaskom u škole biti još više.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je nedavno da je jedino logično rešenje koje vidi za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina – oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi. Međutim, ubrzo je korigovao svoj stav, jer se ispostavilo da je ta opcija teško izvodljiva.

Stav Ministarstva prosvete

Prema dopisu koji je iz Ministarstva prosvete stigao u škole, đaci do petog razreda od 1. septembra polaze regularno u školu u kompletnom sastavu, ali moraće da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Stariji od 12 godina takođe se vraćaju u školske klupe, ali u razređenim odeljenjima. S druge strane, fizičko, muzičke i kreativne aktivnosti koje zahtevaju kolektivno učešće mogle bi biti dopuštene, ali samo na otvorenom.

Roditelji će najverovatnije moći da zatraže onlajn nastavu za dete, ako procene da je iz nekog zdravstvenog razloga to neophodno. Ipak, to je samo u planu, a konačan odgovor sledi nakon što se pre polaska u školu proceni trenutna epidemiološka situacija.

BONUS VIDEO

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar