“Pacijenti mi dođu prekasno”: Pod temperaturom je otišao u Dom zdravlja na Karaburmi i doživeo košmar

Mladić je na kraju dobro postupio i blagovremeno reagovao, pa se na sreću sve dobro završilo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Fotto: Shutterstock

Neretko se može čuti kako se muškarci prilikom razboljevanja od različitih virusa i bakterija, pa čak i tokom sitnih prehlada, pretvaraju u “male bebe”! U tom trenutku na scenu stupaju žene koje preuzimaju ulogu brižnih superheroja koje ista stanja podnose na nogama.

Slično, lično iskustvo doživeo je mladić koji je 2019. godine iz svog ugla prepričao kako je to kada se jači pol razboli. Nakon prvih simptoma virusne infekcije, otišao je u Dom zdravlja na Karaburmi, i kao što možete da pretpostavite, u tim trenucima na vrata je pokucala hipohondrija!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kad bakterije i virusi pokucaju na vrata imunog sistema muškarca on se odmah preda, legne i piše testament. Majke mi ovo je istina. Evo podigao sam dva prsta, ako neće niko drugi.

Mi krhka bića etiketiran kao jači pol, moja doktorka sad vrišti od smeha dok piše recepte i uput za vađenje analiza krvi, mogli bismo da prisvojimo nešto od žena koje su naučile da brinu o svojoj okolini i sebi, na kraju krajeva. Između ostalog da budemo odgovorniji prema sebi, mada se ovo odnosi na svakog ko svoje zdravlje shvata olako, a ove u poslednje tri nedelje mnogo nas je takvih. Nekad hipohondrija i nije tako loša stvar.

Pošto smo ustanovili da su žene jači pol kad su prehlade i virusi u pitanju jer ne kukaju na sav glas kad na toplomeru temperatura pređe preko 37, postoji još jedna stvar koju treba da uzmemo u obzir – sezonu virusa. Ako ste redak srećnik ili srećnica koje je zaobišla ova prokleta napast niste upoznati sa posledicama koju sa sobom nosi prokletinja. Virus koji neprestano mutira i napada čas respiratorne organe, čas stomak, možda samo deluje kao grip koji će proći, kako se to obično misli posle nekoliko dana, ali neće biti. Iako je u pitanju virus lekaru se mora ići ma koliko god da ga se plašili.

Kao predstavnik ovih što umiru kad se razbole, pozdrav mojim saborcima, pre dva dana sam razmišljao da li da zamolim komšinicu da pozove Hitnu pomoć jer sam bio prepušten sam sebi, ah tužni moj živote, zbog neobjašnjivog napada mučnine sa temperaturom 38.5. Hladne ruke i nos, a koža u požaru. Ne bih prepričavao sadržaj lavora koji je video sve što sam pojeo od Nove godine.

Malaksalost koju ne pamtim i nemoć da ustanem iz kreveta mogle su da se reše na dva načina – proći će ili idi kod lekara. Srećom, hipohondrija je bila jača od mene, pa sam ranom zorom šepajući uz uzdahe pokislog mačeta došetao do Doma zdravlja.

Moja doktorka se navikla na moje momente “gotovo je, umirem”, pa mi je umilnim glasom, uz neizbežni epitet “srce” objasnila neke stvari.

Foto: Shutterstock

– Srce, to je stomačni virus. Nemoj da kukaš. To i nije tako loša stvar. Smršaćeš za nedelju dana, a ovako bi se mučio mesec dana. Bonus je što ćeš dobiti napad mučnine čim pomisliš na hranu. Tečnost će da ti osveži kožu. Ja se ne bih žalila.

Pre nego što neko krene u napad na moju omiljenu doktorku da razjasnim situaciju. Ova veoma ozbiljna i detaljna žena ima uvek smisla za humor i stvari gleda sa vedrije strane, ali uvek te i uplaši uz čuveni početak rečenice sa “srce”.

– Srce, slušaj. Ovo je dobro, došao si prvi dan. Znaš koliko njih dođe posle šest dana kad su potpuno dehidrirali ili sa ozbiljnom upalom pluća ako ih je zakačio respiratorni virus. Tu ja više ništa ne mogu. To je već za bolnično lečenje jer su bili neodgovorni prema sebi i sad lekari moraju da preuzmu odgovornost za njihovo zdravlje u ruke jer je jasno da oni ne mogu o sebi da vode računa. Kao i obično, ako ti nije dobro posle ove terapije odmah se javi da vidimo šta ćemo dalje.

Istina je da virus vlada, ali još veća istina je da mnogi misle: “To je virus, samo lezi i proći će”. Nekad hoće, nekad i neće tako lako da prođe. Slobodno kukajte i pišite oproštajna pisma ako će vam biti lakše, ali biće vam lakše da kažete teti u belom mantilu šta vas boli jer ona će vam objasniti da vaša situacija nije toliko strašna, da može da bude mnogo gora, a to gore niko ne želi.

Uostalom, zamislite mušakrca kojeg prevoze u bolnicu posle šest dana kukanja da umire, taj je od straha već otišao na onaj svet.

BONUS VIDEO

Izvor: Objektiv.rs, Blic Žena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar