SKANDAL! Hrvati bi da predstave Pavelića kao ŽRTVU komunizma u Kanadi: Ovako im je propao plan (FOTO)

Uz Antu Pavelića, na počasnom mestu bila je zakupljena i cigla u spomen na Mileta Budaka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: AFP / AFP / Profimedia, Printscreen News Ottawa

Spomenikom žrtvama komunizma, koji se gradi u Otavi, želi da se obeleži stradanje miliona ljudi pod komunističkim režimima, a ovih dana dobio je donaciju u čast ustaškog vođe Ante Pavelića.

VELIKI PROBLEM

Spomenik pod nazivom Spomenik žrtvama komunizma – Kanada, zemlja utočišta biće podignut u centru Otave, a planirana cena izgradnje s početna tri miliona dolara, zbog pandemije i odlaganja radova, povećana je na četiri miliona. Problem je nastao kad je Generalni komitet ujedinjenih kanadskih Hrvata zakupio ciglu u spomen na poglavnika NDH Antu Pavelića. Na spomen-cigli, zakupljenom na počasnom mestu, trebalo je da piše: Ante Pavelić, pravnik 1889‒1959.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uz Antu Pavelića, na počasnom mestu bila je zakupljena i cigla u spomen na Mileta Budaka. Informacija o tome obavljena je veb stranici Tribjut tu liberti, ali kad su lokalni mediji za to saznali i poslali upit o ustaškom poglavniku kao žrtvi komunizma, Pavelićevo ime je uklonjeno s internet stranice. Učinili su to u tišini bez bilo kakve informacije upućene medijima.

PREKRAJANJE ISTORIJE

Ovim činom došlo bi do neverovatnog prekrajanja istorije, Pavelić jeste bio antikomunista, ali je bio ubica i protagonista najgoreg režima u istoriji, radio je zločine od kojih su se i nemački SS oficiri zgražavali – rekao je Brajan Vajt, kanadski istoričar, i pitao zašto onda na spomeniku ne bi stajalo i ime Adolfa Hitlera, slikara?

Foto: AFP / AFP / Profimedia

Profesorka ZAPREPAŠĆENA iznela ISTINU o Anti Paveliću: Isplivali FRAPANTNI podaci o ustaškom poglavniku

Srbija još bije bitku povodom svojih svetkovina na Kosovu i Metohiji jer Albanci svojataju srpske manastire za njihove, kao i srpske junake iz boja na Kosovu, govoreći kako su se kosovski junaci borili protiv Turaka 1389. godine. U UNESKO bi Albanci da uvrste srpske svetinje Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane i Gračanicu kao svoje.

I dok se Beograd bori s tim skaradnim činom Albanaca, Hrvati, s druge strane, koriste priliku da „malo” prekroje istoriju i stave svog Pavelića, osvedočenog zlotvora, na mesto heroja, poznatog antikomuniste.

DRŽAVNA ODLUKA

Hrvatska vlada je u julu 2018. donela odluku o dodeli 125.000 kuna za projekat izgradnje Spomenika žrtvama komunizma – Kanada, zemlja utočišta u Otavi u Kanadi.

Učestvovanje Hrvatske u izgradnji spomenika žrtvama komunističkih zločina simboličkim finansijskim doprinosom jasan je pokazatelj jedinstvenog stava vlade prema negativnom nasleđu svih totalitarnih režima – kazao je tada državni sekretar Zvonko Milas, navodeći da je približno osam miliona državljana Kanade koji su potomci žrtava komunizma.

“Ovo je za DECU iz Jasenovca!” Ovako su ubijeni ustaški zločinci Pavelić i Luburić

SKUPLJANJE DONACIJA

Za izgradnju pomenutog spomenika, Federalna vlada Kanade izdvaja pola od ukupnog troška, dok se druga polovina finansira od strane neprofitne organizacije Tribjut tu liberti, koja prikuplja donacije drugih država. Spomen-obeležje žrtvama komunizma u većem delu finansira država Kanada, priloge su dale i neke evropske zemlje (među kojima i Hrvatska), a delom se finansira putem kampanje „Kupi ciglu”, koju vodi humanitarna organizacija Počast slobodi.

Foto: Printscreen News Ottawa

„Virtuelne cigle” prodaju se putem veb-stranice Počast slobodi, a cigle su posvećene žrtvama komunizma i uključuju biografske podatke osoba kojima se odaje počast.

Pavelić je imao 13 Srba, oficira koji su brutalno ubijali za Hrvatsku! Ovu stranu ISTORIJE niste znali

BRONZANE ŠIPKE

Na stranicama udruženja Tribjut tu liberti stoji da su među najvećim donatorima smešteni brojni kanadski filantropi imigracionog porekla, poput milionera Hauarda Sokolovskog poreklom iz Poljske. Donacijom većom od 100.000 kanadskih dolara ističe se i Mađarska (120.000), a donirale su i Letonija (37.000), Estonija (25.000), Gruzija (25.000), Češka (21.000) i Litvanija (17.000).

Spomenik je delo arhitekte i umetnika Pola Rafa, a biće izgrađen od 4.000 bronzanih šipki, raspoređenih na 365 stubova. Svaka šipka je uperena u sunce pod jedinstvenim uglom kako bi se obeležio svaki sat svakog dana čitave kalendarske godine.

Piše: Filip Radojčić

BONUS VIDEO:

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 3. AVGUST

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar