Profesorka ZAPREPAŠĆENA iznela ISTINU o Anti Paveliću: Isplivali FRAPANTNI podaci o ustaškom poglavniku

Uvažena profesorka Smilja Avramov, jedna od najvećih eksperata međunarodnog prava kod nas, svojevremeno je došla do frapantnog podatka da je ustaški poglavnik Ante Pavelić bio britanski špijun

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia

Uvažena profesorka Smilja Avramov, jedna od najvećih eksperata međunarodnog prava kod nas, svojevremeno je došla do frapantnog podatka da je ustaški poglavnik Ante Pavelić bio britanski špijun. Kroz prikupljanje istorijske građe i naučne literature za veliku studiju o genocidu nad srpskim narodom u NDH, pokojna profesorka Avramov je iznosila malo poznate činjenice vezane za Jasenovac, piše u listu Objektiv.

Tako je svojevremeno list za politička i geostrateška istraživanja Geopolitika objavio profesorkine reči kojima tvrdi da je tokom istraživanja za potrebe pisanja knjige o genocidu nad srpskim narodom došla do zaprepašćujućeg podatka u arhivi Vatikana da je Ante Pavelić od 1926. bio obaveštajac tajne britanske agencije MI6.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE

– Ja sam bila zaprepašćena kada sam pisala prvo izdanje knjige o genocidu nad srpskim narodom. Radila sam najpre u rimskom vojnom arhivu, pa posle u britanskom i nemačkom. Najpre sam uzela našu građu i dokumenta koja je naša emigrantska vlada upućivala britanskoj vladi, molila, preklinjala, kumila da se bombarduju pruge koje vode u logore Jasenovac, Jadovno u Hercegovini i drugde gde ih je bilo. Ništa nije učinjeno. Apsolutno ništa. Odjedared mi dođe u ruku dokument…zaprepastila sam se! Dokument u kojem stoji da je Ante Pavelić, najveći ratni zločinac na svetu, bio član britanske obaveštajne službe od 1926. Vidite, ja i ovde imam knjigu posredstvom te knjige sam došla do tog dokumenta. Kada sam je pročitala otišla sam ponovo u London i tražila sam taj dosije i pitala direktora „Slavik departmenta” da li je to falsifikat? On se nasmejao i odgovorio –…kako možete pretpostavitri da u britanskom arhivu može biti falsifikata… – svojevremeno je izjavila profesorka Avramov.

„LOV NA ZLOČINCE”

O šurovanju Pavelića sa Čerčilovom Velikom Britanijom pisao je i engleski istoričar Gaj Volters u knjizi „Lov na zločince” u kojoj je naveo da je tajna služba te zemlje sačuvala najvećeg hrvatskog zločinca. Volters u knjizi piše da su mu penzionisani britanski obaveštajci rekli kako se na neki način podrazumevalo da je Pavelić pod njihovom zaštitom. – Previše je sumnjivo i da je relativno mirno živeo u Italiji tri godine posle rata. Pretpostavljam da je Pavelić držan na ledu kako bi ga koristili u eventualnoj borbi sa Titom – stoji u Voltersovoj knjizi, uz napomenu da to što je Britanija sarađivala sa Pavelićem ne znači da joj se može pripisati odgovornost za strašne zločine koje su ustaše sprovodile nad Srbima.

NEOČEKIVANA ZAŠTITA

Istoričar Saša Adamović objašnjava za Objektiv okolnosti pod kojima je bilo moguće da Pavelić bude pod okriljem britanskih obaveštajaca. – U jednom momentu kad su Amerikanci Pavelića počeli da lociraju i spremali se da ga uhvate, u tom trenutku su ga neočekivano Britanci zaštitili i sklonili. Zato je sasvim moguće da je Pavelić, naravno mnogo pre početka rata, imao kontakte sa britanskim obaveštajcima, jer su u to vreme Britanija i Italija bile u dobrim odnosima – navodi Adamović.

Ostatak teksta čitajte u štampanom izdanju lista Objektiv. 

Piše: Goran Mitrović

Foto: E-stock/ Stevan Rankovic, Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (17)

  1. I ja sam htio da nesto slicno pitam. Naime, 'cetnicki elementi' ne prestaju da optuzuju partizane i Tita sto nisu oslobodili Jasenovac. Moje pitanje je zasto ga cetnici nisu oslobodili? Imali su dva korpusa u blizini, mogli su to uraditi sa lakocom. Pred kraj rata, najbolji Drazin vojvoda, nosilac Karadjordjeve zvijezde, Pavle Djurisic, sa 10,000 cetnika i svim crnogosrskim svestenstvom, u blizini Jasenovca se predaju ustasama umjesto da napadnu logor i oslobode narod.

    Odgovori
  2. Ovih dana je Politika objavila izjjvu Borisava Jovica da je Tito 1966 godine (svu/najvazniju) dokumentaciju o Jasenovcu predao Vatikanu. Posto je Smilja Avramov pregledala arhive Vatikana bas o Jasenovcu, sigurno bi vidjela originalne dokumente iz Jasenovca. Tu su dvije mogucnosti, ili je Smilja pregledala te arhive prije 1966, ili Jovic lazno sumnjici Tita.

    Odgovori
  3. Neverovatno koliko si maliciozan. Kako su četnici mogli da oslobađaju Jasenovac kada su ih tukli i ustaše i partizani i Nemci? Odakle da mu priđu? Šta bi vredelo i koliko da su Nedić i Srbija "uložili neki protest" (kome?) kada su i Nemci bili zgroženi ustaškim zločinima ali je Pavelić imao dvostruku zaštitu - i Hitlera i Čerčila? Najzad, zašto je Tito posle oslobađanja Beograda zahtevao od Sovjeta da sam oslobodi Zagreb (da li zbog masovnih silovanja crvenoarmejaca po Beogradu, da to ne bi zadesilo njegove drage Hrvatice?) Pošto tobožnja partizanska "vojska" za to još nije bila spremna, Jasenovac je mogao, dok se oni nisu konsolidovali, da "radi" punom parom još više od 6 meseci, a da je pustio Sovjete, mogli su za nekoliko dana da stignu do njega!? Ovako je Zagreb , pa i Jasenovac, oslobođen nekoliko dana pošto se Drugi svetski rat zvanično završio. Nazdravlje ti razmišljanje. A Englezi i Ameri su mogli da bombarduju pruge do nemačkih konc-logora da bi prekinuli snabdevanje hranom, i da bi na stotine hiljada logoraša za ta dva-tri meseca pomrlo od gladi!

    Odgovori

Ostavite komentar