Iz Sarajeva traže SANKCIJE za Republiku Srpsku: Uputili zahtev Incku, zatečeni su brzom akcijom Srba

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su u ponedeljak uveče da srpski predstavnici u institucijama BiH

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia, EPA-EFE

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić pisao je visokom predstavniku Valentinu Incku da uskrati primanja svim funkcionerima “koji učestvuju u blokadi državnih institucija i da ovlasti zamenike i pomoćnike da obavljaju njihov posao”, saopšteno je danas iz SDP.

U pismu Incku, Nikšić poziva Incka da donese odluku kojom će izabranim, imenovanim i zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine na svim nivoima, koji odluče svesno i namerno da bojkotuju radne obaveze, biti uskraćeno isplaćivanje plata i doprinosa, jer takvim postupanjem, smatra Nikšić, onemogućavaju i sprečavaju funkcionisanje institucija sistema.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Nikšić je istakao da ovakvu odluku smatra korisnom jer veruje da će doprineti brzoj deblokadi rada institucija, s obzirom na iskustva koja pokazuju da su pomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni. Donošenje ovakve odluke predsednik Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se obezbedilo da naslednik Incka, Kristijan Šmit, prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokada institucija i nepotrebno produbljene političke krize – navodi se u saopštenju SDP-a.

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su u ponedeljak uveče da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka.

Praktično, to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH koji je nametnuo odlazeći visoki predstavnik BiH Valentin Incko.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar