Bez 200 dinara NEMA kafe: Objektiv sa kafedžijama nakon najave POSKUPLJENJA omiljenog srpskog pića (FOTO)

Od jeseni se spremaju novi cenovnici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:masa bandjur

Svi ljubitelji crnog napitka, kafoholičari, moraće u narednom periodu da izdvoje iz džepa bar trideset dinara više ukoliko žele da popiju svoje omiljeno piće. Od početka godine cena sirove kafe, koja učestvuje devedeset odsto u formiranju cene ovog napitka, porasla je za čak sedamdeset odsto. Pored toga, i akcize za kafu redovno su uvećane za 8,5 odsto, što je još jedna potvrda da će kafa od jeseni sigurno poskupeti između trideset i pedeset dinara.

Menadžer kafeterije u centru Beograda Vladimir Milunović (40) za Objektiv navodi da nije iznenađen ovom odlukom, budući da su poskupele i osnovne životne namirnice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Posle mesa i goriva, nekako je usledilo povećanje cene kafe, koja je, inače, stalno varirala. Mi kupujemo isključivo sirovu kafu, koju sami pečemo, pa je ona nešto jeftinija od gotovog proizvoda – objašnjava Milunović.

Naš sagovornik priznaje da ne zna kako će se povećanje cene kafe odraziti na poslovanje.

– Prethodna godina je oštetila sve ugostitelje, ali uspeli smo, srećom, da premostimo gubitak kafom za poneti, koja nam je odlično prolazila. Sad povećavaju cene kafe, međutim, ne verujem da ćemo je mi mnogo podići s obzirom na to da su nam sadašnje već na visokoj poziciji, pošto se nalazimo u samom centru Beograda – ističe menadžer, dodajući da će to više osetiti konobari.

– Ko želi da popije kafu, popiće je. Gde je 180 dinara, tu je i 200. Svakako su gosti davali tih 200 dinara i bakšiš ostavljali konobaru. Međutim, sa ovim povećanjem, poslužitelji će ostati bez bakšiša – zaključuje naš sagovornik.

Foto:Printscreen

„AJME MENE”

Mate Kovačević (84) kaže da je došao u centar grada sa Novog Beograda kako bi svojoj nepokretnoj supruzi doneo omiljenu kafu.

– Ja sam iz Dubrovnika, ali 60 godina živim u Beogradu, u kome se služi najbolja kafa u regionu. Ajme mene ako nam poskupi. Žao mi je zbog moje žene, ona je popije ujutru i uveče. Voli moku i ovde ju je često uzimala kada se vraćala s posla. Moram da uslužim svoju gospođu, neću joj ni reći da će joj omiljeno piće poskupeti. Šta je, tu je – kaže za naš list ovaj penzioner, koji je popio espreso i platio ga 180 dinara.

Studentkinja klasičnih nauka Teodora Čkojić nije ni znala da će njen omiljeni jutarnji napitak poskupeti.

– Pijem mnogo kafe. Trudim se da se kontrolišem, ali ne vredi kad je volim. Moji roditelji imaju kafić u Sremčici i tako sam i počela da je pijem. Da budem iskrena, ako puno skoči cena, neću je više piti. Ne mogu da se odreknem džeparca, posebno što pijem kafu koja košta skoro trista dinara. Nema šanse – tvrdi Teodora.

CENA NIJE BITNA

Pravo iz Čačka, Ilinka Milić (55) i Snežana Rosić (61) došle su u Beograd zbog poslovnih obaveza, a kako kažu za naš list, nisu bile u srpskoj prestonici ako ne popiju kafu u najpoznatijoj ulici.

– Baš u ovom lokalu godinama pijemo kafu kad god dođemo u Beograd. Košta skoro dvesta dinara, ali ne žalim. Volim da popijem pravu domaću, i ako ne mogu sebi to da priuštim jednom mesečno, onda stvarno ne treba ni da dolazim u Beograd – priznaje Ilinka. Snežana dodaje da joj je svejedno da li je kafa poskupela ili će tek poskupeti jer, kako tvrdi, popije samo jednu dnevno.

Sudeći po našim sagovornicima, koje smo pitali da li će nastaviti da piju kafu i nakon njenog poskupljenja, izgleda da ova odluka studentima najteže pada.

– Dobijem nekoliko hiljada dinara za ceo mesec, a pošto mi je fakultet u blizini, ne mogu da prođem pored kafića a da ne popijem kafu. Ovde je dupli espreso 250 dinara. Ako podignu cenu na 300, onda mi se ne isplati da je pijem – kaže kroz smeh Milica Jerinić (21), dok je Ivona Zarubac odmah odlučila da od danas više ne pije kafu.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 22. JUL

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar