Poplave su uvod u KATASTROFU, gradovi će “PLIVATI” u vodi: Objavljena zastrašujuća vizija šta nas čeka

Ne piše nam se dobro

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Redovno “kolebanje” mesečeve orbite usloviće kao pojavu još gore poplave koje će tokom četvrte decenije 21. veka uništavati priobalne gradove, pre svega na Istoku SAD i u Zapadnoj Evropi.

– Zahvaljujući redovnom lunarnom ciklusu koji će pojačavati i ubrzavati podizanje nivoa mora, što se već događa zbog klimatskih promena, poplave će od 2030. do 2038. godine uništiti mnoge gradove koji su tako pozicionirani da maltene zavise od nivoa vode – procenjuje tim istraživača NASA-e, koji su ovih dana objavili nimalo pozitivnu viziju onoga što nas tek čeka.

Mesečeva gravitaciona privlačna sila pomaže u pokretanju plima i oseka na Zemlji. U prvoj polovini lunarnog ciklusa, redovne svakodnevne plime i oseke na Zemlji su slabije, pri čemu su plime manje od uobičajenih, a oseke više. U drugoj polovini lunarnog ciklusa situacija je obrnuta, pa tada plime budu više, a oseke niže.

Očekivane poplave tokom 2030-ih godina nastaće zbog kombinacije kontinuiranog podizanja nivoa mora zbog klimatskih promena, ali i ulaska u drugu polovinu lunarnog ciklusa koji pojačava plime i oseke.

Prizori poput ovog iz Nemačke, za desetak godina će se ponoviti u mnogo gorem obliku, Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

– U pozadini imamo dugoročno podizanje nivoa mora povezano s globalnim zagrevanjem. Ono svuda prouzrokuje iste posledice. Mesečev uticaj prouzrokuje promene u plimi i oseki. Ustanovili smo da će se taj uticaj poklopiti s opštim podizanjem nivoa mora, što će prouzrokovati poplave u vremenskom razdoblju od 2030. do 2040. – rekao je Ben Hamlington, voditelj NASA tima naučnika i jedan od autora studije.

Naučnici su proučili 89 lokacija na kojima se mere plime i oseke u svakoj priobalnoj američkoj saveznoj državi izuzev Aljaske. Učinak te dinamike odnosi se na čitavu planetu, osim na krajnje severne obale poput Aljaške.

U odnosu na prethodne procene, ovo istraživanje ima daleko “sumornija” predviđanja – tek se očekuju masovne poplave. Istraživanje koje je objavljeno ovog meseca u časopisu Nature Climate Change, fokusira se na američku obalu, ali rezultati su primenjivi na obale širom sveta, ističu u NASA.

– To je zaista ključna informacija za planere – ističe Hamlington, dodavši da bi urbanisti trebali odmah da planiraju izgradnju zgrada i delova infrastrukture u skladu s rezultatima ovog istraživanja.



Izvor: Hina

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar