Zašto Hrvati OTIMAJU Teslu Srbima? Iz Zagreba stiglo SRAMNO objašnjenje, a istoričar otkriva pravu ISTINU

Istoričar Aleksandar Raković u izjavi za Objektiv kaže da Hrvati pokušavaju da nam otmu Nikolu Teslu kako bi sebe uzdigli

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Twitter/Printscreen

Srbija i Amerika su dobro iskoristile priču oko genija iz Smiljana, sada je došao red na Hrvatsku! Ovako u Zagrebu obrazlažu otimanje Nikole Tesle i ideju da upravo srpski naučnik bude jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama hrvatskog evra.

Kabinet predsednika Republike Hrvatske od samog početka učestvuje u radu komisije Hrvatske narodne banke, koja treba da odluči koji motiv će se naći na evru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kabinet predsednika republike još sredinom aprila, pre druge sednice komisije 1. juna, zvanično je dostavio komisiji svoje predloge da hrvatska kovanica evra ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik – objasnio je dalji tok događaja Velibor Mačkić, predsednikov savetnik koji je bio i predstavnik Kabineta predsednika u HNB-ovoj komisiji.

ČIJI JE TESLA?

O poreklu Nikole Tesle odavno se polemiše. Rođen je u selu Smiljanu, kod Gospića u Lici, i to je jedino što nije sporno. Iako Srbi odavno znaju da je Tesla poreklom njihov sunarodnik, a znaju i drugi, pojedinci na sve načine pokušavaju da ga prisvoje. Pa tako, svojataju ga Hrvati, a u poslednje vreme čak i Crnogorci pokušavaju da pronađu plemenske veze sa lozom Teslinih. Pošto je Tesla rođen u Lici, on nikako nije pripadao srpskoj naciji, poručuju Hrvati i tako baziraju svoju tvrdnju da je ovaj naučnik njihov. Prvi i jedini put kad je posetio Beograd 1892. godine, kao svetski priznati naučnik, imao je posebnu poruku za srpski narod:

– Braćo i drugovi! Hvala vam na tolikoj pažnji i odlikovanju. U vama gledam ja mlado srpstvo, koje ima da radi na opštem zadatku sviju Srba. Vi ste budućnost srpstva. Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.

ORGANIZOVANO GLASANJE

Televizija RTL omogućila je da građani glasaju za motiv koji bi trebalo da se nađe na kovanici evra, jednom kad on bude uveden u Hrvatskoj. Među predlozima bili su kuna, sinjska alka, baščanska ploča, kao i Tesla, koji je ušao u uži izbor motiva koji bi mogli da krase hrvatsku verziju evropske valute. Na stranici Euro.hr, koja više nije aktivna, 40.000 Hrvata dalo je svoje predloge za izgled evra. Najveći favoriti su karta Hrvatske, kuna, šahovnica, a Nikola Tesla je šesti na toj listi, dok je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman tek 21.

OTIMAJU DA BI SEBE UZDIGLI

Istoričar Aleksandar Raković u izjavi za Objektiv kaže da Hrvati pokušavaju da nam otmu Nikolu Teslu kako bi sebe uzdigli.

– Besprizorno je prisvajanje lika Nikole Tesle bez ikakvog utemeljenja za hrvatski identitet, hrvatsku naciju, hrvatsku državu. Tesla je bio srpski rodoljub, po nacionalnosti izričiti Srbin i pristalica srpskog i jugoslovenskog ujedinjenja. To nema veze sa Hrvatskom, besprizorno je i nevaspitano staviti ga na hrvatsku novčanicu. Hrvati imaju dovoljno svojih istorijskih ličnosti da ne prisvajaju ono što je tuđe, tj. srpsko – smatra Raković. Prema rečima istoričara Božidara Kljajevića, Hrvati rade sve što hoće iz inata.

– Jer oni znaju ko je Nikola Tesla, zna se njegova kompletna biografija, poreklo, rod, pleme i ostalo, o njemu je, između ostalog, pisao veliki Jovan Dučić. Hrvati ne mogu da opravdaju svoje postojanje i zato ovo rade. U ustaškoj NDH čak 91 član iz porodice Tesla je stradao, a oni ga sad prisvajaju. U poslednjem ratu su mu oštetili kuću, a sad je obnavljaju. Čuda čine po ovom pitanju – zaključuje Kljajević.

PIŠE: MARIJA R. ILIĆ

BONUS VIDEO:

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 17. JUL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (6)

Ostavite komentar