Srbe OPTUŽUJU da bi ih napali: Priština POKUŠAVA da okrivi naše sunarodnike za trovanje vodom

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je juče da bezbednosna situacija u srpskim sredinama nije dobra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Saa Lali / Alamy / Alamy / Profimedia

Optužbe da su Srbi krivi za trovanje vodom oko 1.500 stanovnika Dečana, podsećaju na već ranije viđene scenarije, koji su na naš narod imali strahovite posledice.

U danima kada se dvojica Srbina sumnjiče da su ugrozili živote ljudi, izviru sećanja da je i pogromu 2004. godine prethodila laž kako su Srbi krivi za davljenje trojice albanskih dečaka u Ibru, koja je pokrenula martovsko nasilje. Takođe, i 1990. godine naprasno su, kako su saopštili Albanci, navodno gasom otrovana deca. I to samo albanska u mešovitoj sredini, a kao krivca su naveli srpske bezbednosne snage. Adut trovanja povučen je i na poslednjim izborima. Otrovni su, navodno, bili glasački listići koji su poštom stigli baš iz centralne Srbije. Kasnije se ispostavilo da je sve bila laž.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato sada opet plaše vesti koje stižu iz Dečana. Oko toga ko je kriv za bolest koja je došla iz česme, od koje su dve osobe preminule, danima su se optuživale albanske stranke međusobno, a onda su se složile da su, ipak, krivi Srbi?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da ima podatke iz Dečana, “da su dve osobe u vozilu novosadskih tablica bile u toj opštini, ali da nisu bile ni 500 metara blizu izvorišta vode i da čeka i sluša šta će sve da kažu”:

– Dešavaju se mnoge stvari. U regionu se za sve sukobe i loša dešavanja krivi Srbija. Kada sve to čujete, ne možete da uvežete kako je nekome sve to palo na pamet. Pa onda vidite da pišu da Kurti ne žuri sa dijalogom, jer čeka promenu vlasti u Beogradu. Jasno vam je šta se dešava i koliko je teška i nezavidna politička pozicija Srbije.

Šef države je dodao i da je primetno da se svi u regionu naoružavaju, da Albanija kupuje “bajraktare”, a da Turska i SAD dostavljaju značajna vozila i opremu Prištini:

– To nam nije pretnja, ali ukazuje da je potrebno da imamo visoku dozu obazrivosti i precizno delujemo u budućnosti.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorila je na “veoma opasnu kampanju dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se pokušava da se Srbi, bez ijednog dokaza, proglase odgovornim za navodno trovanje vode u Dečanima”:

– Na taj način Srbima se crta meta na čelu. Slična kampanja 2004. pokrenula je spiralu martovskog nasilja. Ovakve lažne tvrdnje koje se plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a praćene su i izjavama njihovih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti.

Istovremeno, dok Srpska pravoslavna crkva ne može da povrati svojinu na KiM, a stotine crkava su oštećene i oskrnavljene od strane albanskih separatista, tzv. kosovska vlada izglasala je pre dva dana osnivanje “komisije za dokumentovanje uništavanja kosovskog kulturnog nasleđa tokom rata 1998. i 1999. godine”, prenose Novosti.

Kfor da pojača kontrole

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je juče da bezbednosna situacija u srpskim sredinama nije dobra i da je zatražio od Kfora da pojačaju patrole zbog sve češćih napada na Srbe u južnoj pokrajini. Od početka godine registrovano je oko 80 incidenata u srpskim sredinama na KiM, a od Vidovdana je porastao broj napada na Srbe u Gračanici.

– Policija amnestira ljude koji izazivaju inicidente i koji se bave kriminalom. To mora da stane. Uzrok novog talasa incidenata je u oštroj retorici iz Prištine – predsednice i premijera privremenih institucija Vljose Osmani i Aljbina Kurtija. Bilo da to čine zbog lokalnih izbora ili nečeg drugog, jasno je da time indoktriniraju mlade koji izazivaju incidente – naveo je Popović.

Ministar kulture u privremenim institucijama Hajrula Čeku rekao je da time zvanično započinje postupak za traženje odgovornosti i obeštećenja od Srbije za namerno uništavanje stotina spomenika na Kosovu.

Naše ministarstvo kulture i informisanja upozorilo je na pokušaj Prištine da bezočno prisvoji srpsko nasleđe i da ga zloupotrebi u funkciji stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija.

– U pitanju je farsa, još jedan korak Prištine dalje u eskalaciji besmisla. Priština je odavno izgubila orijentir u pokušaju da glumi zabrinutost za kulturno nasleđe i sve otvorenije pokazuje svoje stvarne motive. Pokušaj obmane, prvenstveno upućen međunarodnoj javnosti, polazi od loše pretpostavke da će neveštim oponašanjem države ostvariti svoju jednostranu i destruktivnu agendu, u kojoj je kulturnom nasleđu isključivo namenjena uloga dimne zavese i taoca. Posebno je opskurna optužba onih koji neguju višedecenijske tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, upravo na račun onih koji su posvećeno i požrtvovano branili to kulturno nasleđe – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Jačamo vojsku, svi u okruženju se dramatično naoružavaju

Predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem i predstavnicima vojnog vrha kako bi analizirali sposobnosti VS.

– Mnogo stvari još moramo da uradimo, imajući u vidu činjenicu da se u okruženju svi dramatično naoružavaju. Naša je obaveza da uvek i u svakom trenutku imamo dovoljnu snagu da našu zemlju zaštitimo i sačuvamo i to će VS biti u stanju u svakom trenutku da učini – rekao je Vučić.

On je naveo da je neophodno da se uradi još mnogo, posebno za takozvane uslove noćne borbe, na nabavci dodatnih optoelektronskih sredstava, novih, savremenih oruđa i oružja za protivvazdušnu odbranu, Ratno vazduhoplovstvo, ali i za dalje jačanje pešadijskih jedinica:

– Nastavićemo sa tim ne ugrožavajući nikoga, a uvek želeći samo da sačuvamo mir i razmišljamo o ekonomskom razvoju. Posebno smo razgovarali o dodatnom angažmanu fabrika naše namenske industrije. Ne bežimo od toga da uložimo značajne sume novca u narednom periodu, ali ta isporuka mora da bude drugačija, odgovornija.

Vučić je istakao da se “nalazimo u veoma složenom okruženju i složenoj političkoj situaciji i da je upravo zato VS neophodna kao garant očuvanja mira i stabilnosti i odvraćanja od napada na našu zemlju”.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar