OBJEKTIV OTKRIVA

Gaga Antonijević BRUTALNO odgovorio hrvatskom predsedniku: Posle OVIH reči ništa više neće biti isto

U razgovoru za Objektiv, reditelj govori o novom projektu „Baš-Čelik” i njegovom budžetu, o ulaganju države u srpsku kinematografiju, ali i proziva hrvatskog predsednika Zorana Milanovića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajkovic, Epa

Predrag Gaga Antonijević stoji iza popularnih serija „Ubice mog oca” i „Državni službenik”, a filmom „Dara iz Jasenovca” zasenio je ceo region.

U razgovoru za Objektiv, reditelj govori o novom projektu „Baš-Čelik” i njegovom budžetu, o ulaganju države u srpsku kinematografiju, ali i proziva hrvatskog predsednika Zorana Milanovića.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Počeli ste uveliko sa snimanjem serije „Baš-Čelik”. Radi se o naučnofantastičnom projektu koji nije viđen do sada na našim prostorima.

– Mogu da kažem da podseća na „Gospodara prstenova“, to bi bio jedan reper teoretski. Najkapitalnija bajka i fantazija iz istorije naše književnosti, fenomenalna je u zapletu i strukturi, i potpuno odgovara narativno i „Marvelovim” filmovima. Dugo smo na tome radili, čekamo momenat da se osetimo spremni jer će to biti nešto najkompleksnije što će se raditi kod nas. Publika je gledala američke serije i filmove, posle toga ne možemo da napravimo nešto jeftino da ne bude verzija siromašnog čoveka. Radije ćemo raditi kraće, a bogatije. Možda bude mini-serija od šest epizoda. Opasno je, radili su ranije srednjevekovne serije, gde razvuku radnju, umesto da su te pare upotrebili za manji broj epizoda i pojačali akciju i ceo dizajn. Kada se nešto razvuče, oseti se sirotinja, ne možemo nikada odseći budžete od 200 miliona, 300 miliona, sada daju i po milijardu za serije.

Foto: Promo

Koliki je budžet za vašu seriju?

– Biće veliki. Imamo razgovore sa produkcijskim kućama u Americi i u Turskoj, pa ćemo napraviti neku kombinaciju.

Da li filmovi i serije gube na kvalitetu zbog hiperprodukcije?

– Kod nas je došlo do eksplozije proizvodnje sadržaja, zbog „Telekoma”, ali i ogromnih sredstava koje je država počela da daje srpskoj kinematografiji. To pre nije bilo. Kada sam svojevremeno bio u komisiji, pre toga je bilo tri godine da država ništa nije dala. Mene je u komisiji Filmskog centra Srbije sačekalo 156 scenarija. To sada više nije slučaj, daju se milioni evra. Naravno da sada ljudi trče da prave serije, voleo bih da se više pažnje posveti razvoju projekta. Mi na „Baš-Čeliku” radimo dve godine, a najavljujemo ga tek za 2023. Imam utisak da nemaju živaca da rade na razvoju scenarija. Mislim da je to najslabija tačka, imamo sjajne glumce i režisere, druge tehničare, ali mi se čini da fali scenarista. Škripi malo na FDU, to je tamo zajedno sa dramom, odnosno sa pozorištem, a to jedno sa drugim ima samo veoma daleku vezu. Postoji nešto što su zakoni i šabloni televizije, nisam siguran da tamo ta deca dobijaju trening i da ih neko uči u tom pravcu. Konobar iz Amerike koji piše scenarije i pokušava da ih proda zna bolje te neke postulate od mnogih profesora ovde.
Počelo je snimanje filma i serije „Oluja”. Šta mislite o tome?

– To je nešto fenomenalno! Molimo se Bogu da im to pođe za rukom i da završe. To je normalan završetak moje jasenovačke priče, stavljena je tačka na „i”. Od izuzetne je važnosti da se to snimi, apsolutno podržavam. Zlatan Vidović i Jovo Maksić su dva fenomenalna glumca, imam tu velika očekivanja i nadu. Neće im biti lako, ali nadajmo se da će ispasti kako treba.

Da li mislite da će i taj film naići na osudu kao „Dara iz Jasenovca”?

– Manje. Oluju je sproveo NATO sa penzionisanim američkim generalima i automatski cela ta priča nije dobila zadovoljenje na sudu, a na Jasenovcu je ostala ta stigma i ne može da se dovodi u pitanje koliko god se Hrvati koprcali i pokušavali, uključujući i Milanovića, koji je stalno na kokainu. Našao je za shodno da pljuje Daru na komemoraciji u Jasenovcu, taj film boli, ali je to samo dokaz koliko je bilo važno da se to snimi.

OSTATAK OVOG I MNOGE DRUGE TEKSTOVE PROČITAJTE  U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (8)

  1. Хоћеш да кажеш "душа од човека" ? Ма није он на кокаину никако! Ко зна на чему је к`о и већина Хрватске!

    Odgovori

Ostavite komentar