Brisel zbog Janše guta knedle: Slovenački premijer za nekoliko dana podigao EU na noge

Janša je već dobio nadimak "slovenački Orban"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Nije prošlo ni nedelju dana otkako je Slovenija na čelu EU, a njen premijer Janez Janša se pobrinuo da Ljubljana bude ta zbog kojih se vrhuška u Briselu podiže na noge.

U ponedeljak je osudio zapadne članice EU zbog “nametanja imaginarnih evropskih vrednosti i nepoštovanja lokalnih kultura” i tako podržao mađarskog kolegu Viktora Orbana u borbi protiv LGBT sadržaja u školama i na televiziji. Otvoreno se usprotivio briselskom promovisanju liberalnih vrednosti u istočnoj i centralnoj Evropi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uz to, još se nisu stišale strasti sa samog početka slovenačkog predsedavanja Savetom ministara EU, kad je Janša nedvosmisleno stavio do znanja da se njegovi prioriteti možda neće poklapati sa prioritetima zapadnih sila Unije. Nije se, takođe, libio da izazove pravi skandal zbog kog je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans odbio da bude na zajedničkoj fotografiji sa njim, a reagovala je i predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na radnom sastanku sa Evropskom komisijom, na Brdu kod Kranja, slovenački premijer je kritikovao socijaldemokrate i to tako što je, bez najave i van konteksta, pokazao jednu fotografiju s nekoliko sudija i političara koji su bili obeleženi slovima “S&D” (Socijalisti i demokrati) kako se nazivaju socijaldemokrate u Evropskom parlamentu.

Fotografija je, kako javlja austrijski “Di prese” Janši trebalo da posluži kao ilustracija za njegovu tvrdnju da je slovenačko pravosuđe pod uticajem “bivših komunističkih sudija” i da nije nezavisno.

Janša je već dobio nadimak “slovenački Orban”. I ne odustaje. Naglašava da je “nametanje imaginarnih evropskih vrednosti najbrži put do kolapsa EU”.

– Unija okuplja zemlje sa različitim tradicijama i kulturama. Postoje razlike koje treba uzeti u obzir i poštovati – rekao je Janša, ističući da su zvaničnici u Briselu, “neizabrane birokrate”, koji se usuđuju da kritikuju medijske slobode i sprovođenje vladavine prava u Sloveniji.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Novosti

Komentari (2)

  1. Janša misli da mu je ovo "Juga", da iza sebe ima Kardelja, Dolanca pa i Tita i da može da radi sve ono što Slovencima odgovara. Naravno na račun drugih.

    Odgovori
  2. Janša je razbio Jugoslaviju pa će i EU.Ima čovek iskustva.Medjutim ovoga puta mi se čini da je u mnogome u pravu.

    Odgovori

Ostavite komentar