Sve češće se pominje kao sastojak kućnih preparata za NEGU kože, a evo zašto limunov sok može biti OPASAN

Pažljivo ga koristite, jer može da izazove opekotine na koži

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Bernd Jürgens / Panthermedia / Profimedia

Zahvaljujući kućnim trikovima, zaista smo uštedeli mnogo novca.

Kako za negu kose, tako i za negu kože.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sve češće se, kao jedan od glavnih sastojaka, pominje i limunov sok.

Međutim, sa njim bi zaista trebalo pažljivo da rukujete, jer on može da izazove opekotine.

Ako biste poslušali savet nekih blogera, limunom bi ste trebalo maltene da se prskate po licu, kosi i telu kako god vam padne na pamet.

Ne budite nepromišljeni.

Tačno je da je limunov sok relativno jeftin i da lepo miriše, ali nije baš bezbedno da ga koristite na licu, koži vrata, rukama i nogama.

Limunska kiselina je zapravo alfa hidroksi kiselina i dobra je za eksfolijaciju kože. Međutim, obično je ima čak i do 5 odsto, a ne zaboravite da mnogi serumi sa AHA kiselinama sadrže svega 2 odsto.

Foto: Profimedia/Danil Mandrygin / Alamy / Alamy / Profimedia

I to nije sve. U limunovom soku ima i mnogih drugih hemijskih sastojaka. To stalno previđamo, ali prirodne supstance su, takođe, hemijske supstance i vrlo različito deluju na različite ljude.

Limunov sok se često preporučuje u “uradi sam” receptima za izbeljivanje fleka na koži, ali time se može izazvati vrlo neravnomerna promena boje tena. Konkretno: možete ostati sa još upadljivijim flekama nego što su bile – samo što će sada biti svetle a ne tamne.

Na kraju, od limunovog soka možete doslovce da dobijete opekotine – kod mnogih osoba koje su osetljive, a izašle su na sunce namazane ovom kiselinom, došlo je stvaranja pravih plikova.

Foto: Profimedia/Danil Mandrygin / Alamy / Alamy / Profimedia

Zato obavezno konsultujte dermatologa pre nego što se odlučite za tretman limunskom kiselinom. Uvek prvo testirajte svaki preparat – i kupljen i napravljen kod kuće – na manjoj površini kože i koristite tek ako ne bude neželjenih efekata.

Na kraju, budite oprezni kad izlazite na sunce. Ukoliko ste bili u kontaktu sa citrusima i njihovim sokom, pre izlaska se obavezo temeljno operite mlakom vodom i sapunom.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Lepa i srećna

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar