Kućni trikovi: Kako da na najlakši način očistite dušek i uklonite mrlje?

Laki i brzi načini da se izborite sa flekama na dušeku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Koliko puta vam se desilo da nešto prospete po dušeku i da se čišćenje pretvori u pravu agoniju.

Zato vam predtavljamo nekoliko kućnih trikova za brzo i jednostavno čišćenje dušeka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ključna reč u održavanju dušeka čistim je preventiva.

“Uvek je najbolje da koristite navlaku za dušek, koja će sprečiti pojavu mrlja. Za razliku od starih najlonskih, koji vam verovatno prve padaju na pamet, sada su vam na raspolaganju navlake od mekih vlakana i sa vodootpornom zaštitom. Mnoge navlake uključuju i zaštitu od bacila, a preporučuje se upotreba onih koje imaju rajsferšlus. Na taj način će ceo dušek biti zaštićen, uključujući tu i bočne stranice”, objašnjava Heder Korou, stručnjak za proizvode za čišćenje.

Kako da očistite dušek?

Ako je mrlja mala preporučuje se upotreba olovke za čišćenje fleka ili gela u stiku. Vodite računa da ne stavite previše sredstva, kao i da se mrlja osuši pre nego što krenete na spavanje. Kod upornijih fleka, moraćete proces da ponovite više puta.

Foto: Freepik/topntp26

Ukoliko je fleka veća, pomešajte deterdžent u prahu sa malo vode, idealno bi bilo u odnosu 3:1. Smesa treba da bude u obliku paste za zube.

“Pažljivo nanesite smesu na mrlju i ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. Potom je očistite vlažnom krpom. Zatim, sve pobrišite suvom krpom i na kraju usisajte ili iskoristite fen”, kaže Korou.

Kako da uklonite smrad?

Kako biste sprečili pojavu neprijatnih mirisa, bilo bi dobro da posetljinu menjate jednom nedeljno. A posle skidanja posteljine, savetuje se usisavanje dušeka. Zatim dušek išpricajte prirodnim sprejom od lavande. Upotrebite limun, lavandu ili alkohol za dezinfekciju, i dodajte etrična ulja lavande, eukaliptusa ili čajevca. Ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Foto: Freepik/user18526052

Posle usisavanja možete ravnomerno po dušeku da nanesete sloj sode bikarbone. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Za to vreme će soda bikarbona upiti sve neprijatne mirise. Na kraju ponovo usisajte dušek.

Dubinsko čišćenje

Ponovite prethodni postupak, ali ovoga puta dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u sodu bikarbonu, i ostavite da odstoji jedan do dva sata. Posle toga ponovo usisajte i naravno promenite posteljinu.

Foto: Freepik/lifeforstock

Kako da uklonite fleke od mokraće

Odmah stavite papirne ubruse i nikako nemojte da trljate jer će tako mokraća prodreti još dublje u dušek. Potom napravite mešavinu pola vode i pola alkoholnog sirćeta i poprskajte mrlju i zatim preko nanesite sodu bikarbonu. Ostavite sve najmanje 8 do 10 sati i zatim usisajte ostatke bikarbone. Ukoliko se i dalje oseća miris mokraće, ponovite postupak.

Kako da uklonite mrlje od krvi

To nije uvek moguće uraditi, ali, naravno, možete da probate. Mrlju prvo obrišite hrpom natopljenom hladnom vodom. Zatim pomešajte jedan deo sode bikarbone sa dva dela vode i ostavite da odstoji pola sata. Mrlju očistite krpom natopljenom ovom mešavinom, a na kraju fleku natapkajte suvim peškirom i ostavite da se osuši na vazduhu.

Takođe, možete koristiti so, limunov sok ili hidrogen peroksid, u zavisnosti od toga šta imate pri ruci.



Izvor: Objektiv.rs, realsimple.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar