Da li znate koji je najvažniji sastojak kozmetičkih proizvoda? Pomaže u borbi protiv akni i briše bore

Stari Egipćani su koristili cinkovu mast za negu kože

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Racool_studio

Kada se pomene cink, većina prvo ističe njegovuu važnost za jačanje imuniteta, međutim, on je i jedan od ključnih sastojaka svih kozmetičkih proizvoda.

Cink je čest sastojak kozmetike, od hidratantnih do “anti aging” krema.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zašto se cink dodaje kozmetici i kome su potrebni proizvodi koji ga sadrže?

Cink se koristi za negu kože od davnina. Egipćani su koristili cinkovu mast u razne svrhe, od zarastanja rana do održavanja lepote i mladosti kože.

I dan danas, cink se i dalje koristi kao glavni aktivni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, ali zahvaljujući poboljšanim proizvodnim metodama, njegova efikasnost se znatno povećala.

Foto: Freepik/serhii_bobyk

Pre svega, cink je poznat po svojim antibakterijskim i dezinfekcionim svojstvima i izvršava odličan posao u kontroli proizvodnje sebuma u koži.

Zbog toga se često može naći u raznim lekovima protiv akni i post-akni, kao i u kozmetici za masnu kožu, jer pomaže u ublažavanju upale, sprečava razvoj bakterija i efikasno se bori protiv masnog sjaja.

Foto: Freepik/jcomp

Cink je moćan antioksidans. Štiti ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, usporavajući proces starenja i sprečavajući pojavu bora.

Cink dobro deluje zajedno sa keramidima i kolagenom, čineći kožu gipkom i zategnutom i dajući joj prirodan sjaj.

Foto/Freepik/Freepik

Danas se cink može naći u širokoj paleti kozmetike – maskama, serumima, kremama i losionima. Savršeno hidrira kožu, ujednačava njen reljef i efikasno je štiti od štetnih uticaja okoline – zagađenja i ultraljubičastog zračenja.

Izvor: Objektiv.rs, harpersbazaar.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar