VIRUS paralisao više od 1.000 kompanija u svetu! Strašan ransomware udar pripisuje se ruskim hakerima

Prvo je napadnuta američka firma Kaseya i njena platforma za upravljanje mrežama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Računarski sistemi kompanija širom sveta “stradali” su u jednom od najvećih ransomware udara ikada! Od žrtava se traži da plate otkup ili će ostati bez vrednih podataka.

Hakeri su napali američku firmu Kaseya i njenu platformu za upravljanje mrežama. Poput “domino efekta”, virus se proširio svetom, a posledice je osetilo više od 1.000 njenih klijenata, prenosi Bleeping Computer.

Konkretnih dokaza još nema, ali se napad pripisuje ruskoj grupi REvil. Po nalogu najviših organa, u istragu je uključen FBI.

Napad rano otkriven

Softverska kuća Kaseya veruje da je “napad rano otkriven, a posledice lokalizovane”. Njenim klijentima biće dostupni alati koji detektuju kompromitovane sisteme i vraćaju ukradene podatke.

Stručnjaci ESET navode da su napadom ugrožene kompanije u SAD, Južnoj Americi, Evropi i Africi, prenosi portal Zimo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Veliki trgovinski lanac Coop (Švedska) morao je da zatvori 800 prodavnica, jer su blagajne prestale da rade. Posledice su osetili zdravstveni i železnički sistemi pojedinih država.

Žrtvama je savetovano da ne otvaraju linkove i poruke u kojima se traži otkup. Inače, hakeri zahtevaju 45.000 dolara za “otete” baze podataka.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar