Postavljajte mu prava pitanja: Kako da izgradite SNAŽAN KARAKTER kod deteta?

Vežbajte sa detetom stvaranje dobrih uverenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wirestock

Svi bismo voleli da naša deca izrastu u jake ličnosti sa snažnim karakterom.

Ako želite to da postignete, izuzetno je važan način na koji se ophodite prema detetu, ali i ono što radite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedino dete snažnog karaktera i visokog morala može da izbegne negativne uticaje okoline i zauzme se za ono što je ispravno.

Da bi vaše dete upravljalo pravim vrednostima, ovo su neke od stvari kojima treba da ga naučite još u ranom detinjstvu.

Jasno iskažite vaša uverenja

Roditelji sa jakim moralom imaju veće šanse da vaspitaju dobru decu, ali samo ako su deca svesna uverenja njhovih roditelja, kao i njhovih vrednosti kojima se vode. Razmislite koje moralne vrednosti su vam važne i izdvojte samo tri najvažnije koje će vam biti zvezda vodilja u vaspitavanju dece.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Možete da izdvojite nekoliko vrlina koje želite da karakterišu vaše dete i koje će dete znati da ponovi bez oklevanja. Osim toga, ne zaboravite da pohvalite dete svaki put kada se ponaša u skladu sa ovim vrednostima, ali i vi redovno pokazujte da su one deo vaše ličnosti.

Ponašajte se u skladu s onim što govorite

Razmislite šta je to što dete može da nauči od vas. Vaše dete vas posmatra i posmatranjem preuzima vaše moralne vrednosti. Zbog toga je veoma važno da obratite pažnju na to kako se ponašate pred detetom i kakve poruke mu ponašanjem šaljete.

Foto: Pixabay/Free-Photos

Pokažite detetu da umete da se zauzmete za pravičnost

Kako biste dete naučiti moralu, morate otvoreno razgovarati sa njim o vrednostima koje su vam u životu najvažnije. Iskoristite situacije koje se pojavljuju na televiziji, u vestima, ali i u kući i školi jer dete treba da zna šta vi mislite o određenom pitanju.

Foto: Freepik/freepic.diller

Na taj način će ono vežbati da formira sopstveno mišljenje o određenim temama. Isto tako je neophodno da vidi da vi znate i da možete da se zauzmete za vaša uverenje kada mislite da je prekršeno neko moralno pravilo. Potrebno  je da vaše dete ima dobar primer ispred sebe, pa to budite upravo vi.

Postavljajte prava pitanja

Kako biste ojačali detetova uverenja koja su dobra, stimulišite ga na razmišljanje. Najbolji način za ovo je postavljanje pitanja koje će detetu pomoći da sagleda stvari iz različitih zglova i podsetiti ga da se zapita da li radi ispravnu stvar.

Foto: Freepik/senivpetro

Možete ga pitati kako bi se osećalo kada bi se neko tako ponašao prema njemu, šta bi se desilo ako neko ne bi ispoštovao dato obećanje i slično.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, minimagazin.info

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar