Oboren TEMPERATURNI REKORD star 100 godina: U Beogradu i Smederevskoj Palanci danas je bilo pakleno

Danas je u Beogradu za 0,2 stepena oboren rekord za jun postavljen 18. juna 1918. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Milan Maricic/ATAImages, Pixabay/Chillsoffear

Poslednjih nekoliko dana daleko su topliji nego što smo duže vreme imali prilike da osetimo u junu, a danas je oboren temperaturni rekord za šesti mesec u godini star više od 100 godina.

– Maksimalne temperature za ceo dan se mere u 20 sati, ali terminski gledajući, u 16 sati je u Beogradu bilo 38,2 stepena, a u Smederevskoj Palanci 39,5 i tu su oboreni rekordi. U ostalim mestima temperature su se kretale oko 37-38 stepeni – kaže za “Telegraf” meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Danas je u Beogradu za 0,2 stepena oboren rekord za jun postavljen 18. juna 1918. godine.

– Tada je postavljen mesečni rekord. U prvoj polovini prošlog veka bilo je više toplih dana nego u drugoj polovini i u ovom veku. Gledajući dnevne vrednosti za jun, i dalje važe neki od tih rekorda iz prve polovine 20. veka. Toplo vreme je svakako očekivano, samo se tu i tamo obori poneki rekort u temperaturi – dodaje Todorović.

Zbog veoma toplog vremena, danas je na ulicama prestonice do 10:30 kolabiralo deset osoba.

Prema upozorenju RHMZ, sutra će takođe na području Srbije da bude veoma toplo, “sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 36 do 39, lokalno i do 40 stepeni, a samo će na severozapadu zemlje sutra najviša dnevna temperatura da bude od 32 do 35 stepeni”.

Na snazi je i narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme veoma opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv , svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Vrlo je bitno pratiti savete koje daju nadležne službe.

Uprkos veoma visokim temperaturama, u nekim delovima zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom.

Zbog veoma visokih temperatura, lekari upozoravaju da se unosi dovoljna količina vode i svežeg voća i povrća, kako ne bi došlo do kolapsa organizma.

Havarije i zbog vrućina, više opština u Beogradu bez struje: ISTRAGA u toku, ovde je najgora situacija

Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar