Srbe hapse na PRAVDI BOGA na osnovu lažnih prijava: Na KIM oko 80.000 postupaka zbog uzurpacije imovine

Mnogi ne usuđuju da pokrenu postupke u vezi sa imovinom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/Djordje Savic

Pomoćnik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović rekao je da su procene da se pred različitim organima na KiM vodi oko 80.000 postupaka u vezi sa uzurpacijom i drugim povredama prava na imovinu, a da je samo za naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu podneto 18.000 tužbi.

Popović je tokom onlajn diskusije “Imovinska prava na Kosovu i Metohiji” naglasio da je pitanje uzurpirane imovine krupno za Srbe koji žive na KiM ili su raseljeni, i istakao da je najteža situacija na području Metohije, a posebno Peći, Kline, Orahovca, Suve Reke i Đakovice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– To su praktično zabranjena mesta za Srbe, ne mogu ni da obiđu grobove svoje familije, a kamoli da posete srušene ili uzurpirane kuće – rekao je Popović i upozorio da se Srbi suočavaju sa brojnim teškoćama ukoliko pokušaju čak i samo da se raspitaju o svojoj imovini, uključujući i to da se “hapse na pravdi Boga” na osnovu lažnih prijava za ratne zločine, koje u nekim slučajevima podnose upravo uzurpatori njihove imovine.

Kada je reč o broju postupaka koji se vode pred kosovskim organima, postoje razlike u proceni koliko ih ima, na šta su ukazali Popović i pravni stručnjak Milan Antonijević, koji je takođe učestvovao u diskusiji u organizaciji  Centra za zastupanje demokratske kulture i Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Popović je rekao da se procena zasniva, između ostalog, na podacima da je pred Direkcijom za stambene i imovinske odnose ( KPD), koju je UNMIK osnovao 2000. godine, predato 29.000 zahteva do 2006. godine, među kojima su 27.500 podneli Srbi kao raseljenih lica čija je imovina uzurpirana od 1999. godine.

– Kasnije, kada je formirana tzv. Kosovska agencija za imovinu, ona je do decembra 2007. primila 42.364 zahteva. Dakle, to je već oko 70.000 predmeta, a tu je još 18.000 tužbi za naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu – rekao je Popović i upozorio da postoji i nekoliko hiljada “falsifikata – odnosno postupaka na osnovu lažnih dokumenata o prodaji imovine koje su pokrenuli uzurpatori.

Antonijević je skrenuo pažnju da se baratalo i sa drugim ciframa kada je reč o postupcima u vezi sa imovinom i da se od inicijalnih 42.000 postupaka došlo do 70.000, što je brojka kojom se, kako je rekao, barata u poslednjih nekoliko godina.

– Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju je to svela na 12.000 slučajeva i to govori o ogromnom prostoru za rad na tom projektu, za dalju podršku EU i za analizu efekata – kazao je Antonijević.

On je istakao da se mnogi ne usuđuju da pokrenu postupke u vezi sa imovinom, misleći da će napraviti dogovore sa onima koji su u posedu njihove imovine.

– Moramo da vidimo kako najodgovornije da se pomogne ljudima da taj broj slučajeva i poraste, da se postupci pokreću, da se vidi kako da se izađe iz tog kruga nepoštovanja sudskih odluka, jer vi i kada dođete do sudske odluke na Kosovu, ona se ne poštuje – kaže Antonijević.

On je upozorio i na niz problema sa kojima se suočavaju oni koji pokušavaju da dođu do svog poseda, kao što su falsifikovana dokumenta, namerno oštećenje imovine, uzurpacija uz pretnju i ucene i na kraju – katastarsko krivotvorenje.



Izvor: JUGpress

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar