Ima SNAŽNO antibakterijsko dejstvo: Domaći preparati od lovorovog lista protiv UPALJENIH akni

Napravite ove preparate sami kod kuće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Akne su jedan od najučestalijih problema sa kožom tokom tinejdžerskog perioda, ali nije isključeno da možete da ih dobijete i kasnije tokom života.

Uglavnom nastaju kao posledica različitih hormonskih promena u telu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

S obzirom da akne mogu postati veoma ozbiljan problem sa kožom, važno je da temeljno pristupite tom problemu.

Lovorov list je biljka koja se koristi prosušena. Gaji se u toplijim krajevima i veoma je laka za korišćenje, a što je najbolje, lako je možete i nabaviti.

Cineol je jedan od glavnih elemenata etarskog ulja lovora, koje je gorko. Od minerala, u lovoru se nalaze kalcijum, selen, magnezijum i gvožđe. Dominiraju vitamini A, B i C.

Foto: – / CandyBox / Profimedia

Lovorov list najpre utiče na hidrataciju kože koja je vremenom postala suva. Takođe, doprinosi svežini kože i boljem tonusu.

Lovor ima i antiupalno dejstvo. Zbog toga su ga često Stari Grci koristili u svojoj narodnoj medicini za rešavanje različitih problema sa kožom.

Kako lovorov list deluje na akne?

Lovorov list ima antiseptično dejstvo, što znači da uklanja bakterije koje dovode do stvaranja akni. To se ne odnosi samo na bakterijske akne, već i na cistične, čiji su sadržaj upravo bakterije. Kada cistične akne puknu, taj sadržaj dolazi u dodir sa ostatkom zdrave kože, zbog čega se svuda po licu javljaju akne.

Lovorov list igra važnu ulogu jer će pomoći da se spreči dalje širenje bakterija i stvaranje akni.

Foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

S obzirom da su akne često pod upalom, kiseline i minerali koji se nalaze u lovorom listu dovode do smanjenja upale i temperature u aknama, zbog čega se njihov broj postepeno smanjuje, a crvenilo se povlači s lica.

Ukoliko želite da vidite prve rezultate, potrebno je da koristite lovorov list duže vreme, ali ne više od jednom dnevno. Treba voditi računa o tome da se koža ne zasiti, a postoji nekoliko načina na koje možete upotrebljavati lovorov list protiv akni.

Čaj od lovora

Biće vam potrebno:

1. Pet listova lovora

2. 2 dl vode

Foto: J.M. Guyon – Copyright 2011 / CandyBox / Profimedia

Stavite vodu da prokuva, a onda vrućom vodom prelijte listove lovora. Ostavite na vatri da se kuva još 10 minuta, kada će nešto vode ispariti, a ono što ostane možete koristiti. S ovim čajem možete napariti lice, možete se umiti prepodne,a  treći način je da pomoću vate nanosite čaj na akne.

Losion od lovora

Biće vam potrebno:

1. Jedna tegla srednje veličine

2. Lovorovog lista toliko da se ispuni pola tegle

3. Domaća rakija

U čistu teglu izmrvite lovorov list. Sipajte onoliko rakije u teglu koliko je potrebno da se potpuno prelije lovor. Čuvajte teglu na sobnoj temperaturi, zaštićenu od svetlosti. Nakon sedam dana procedite smesu i siapjte u staklenu bočicu. Svako veče pre spavanja nanesite ovaj losion na akne.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, minutzamene.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar