Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava varenje i čuva mozak: Borovnica može da preporodi vaše telo

Borovnica je riznica vitamina i minerala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/onlyyouqj

Ponekad se najvažnije stvari za očuvanje zdravlja nalaze na dohvat ruke.

A jedna od njih je sigurno borovnica, koja može da preporodi vaš organizam.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naravno, podrazumeva se da morate da budete umereni u količini koju konzumirate.

Jedna porcija od 100 grama ovog voća ima samo 84 kalorije i zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom C, a sadrži i 114 miligrama kalijuma.
Borovnice su takođe veoma korisne i za:

Zdravlje urinarnog trakta

Brojne studije pokazale su da borovnice sadrže određena jedinjenja koja sprečavaju razmnožavanje bakterija koje izazivaju urinarne infekcije, kao i njihovo zadržavanje na zidovima bešike. Konkretno, vrlo su dobra prevencija protiv infekcija izazvanih ešerihijom koli. Ako ste skloni urinarnim infekcijama, trebalo bi da iskoristite sezonu borovnica.

Foto: Freepik/rawpixel.com

Štite srce

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” pokazalo je da porcija borovnica (100 grama) dnevno snižava rizik od bolesti srca kod osoba kod kojih je on povišen za čitavih 15 odsto. Ovo nije prva studija koja na to ukazuje, istraživanje sprovedeno na Harvardu 2013. pokazalo je da tri ili više porcija borovnica i jagoda nedeljno kod žena snižava rizik od srčanog udara za trećinu. Naučnici smatraju da su za ovo zalužni antocijanini koji, između ostalog, sprečavaju stvaranje plaka na zidovima arterija.

Štite mozak

U borovnicama ima i drugih vrsta antioksidanata, flavonoida. Naučna istraživanja sugerišu da oni poboljšavaju naše pamćenje i kognitivne sposobnosti. Studija objavljena u Analima neurologije navodi da žene koje redovno konzumiraju bobičasto voće u dubokoj starosti zadržavaju kognitivne sposobnosti nedirnutim i do dve i po godine duže od onih koje nemaju takvu naviku.

Foto: Freepik/dashu83

Potpomažu varenje

Sigurno već znate koliko su za naše opšte zdravstveno stanje važne dobre bakterije koje nastanjuju creva.

Naučne studije dokazale su da konzumiranje svežeg soka od borovnica tokom šest nedelja dovodi do povećanja broja dva tipa ovih korisnih bakterija koje su najvažnije za zdravlje organa za varenje

Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar