Sada ćete biti potpuno sigurni: Postavite sebi samo JEDNO pitanje i otkrijte da li ste DOBAR roditelj

Način na koji se odnosite prema detetu utiče na njegovo mišljenje o sebi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Neil Dodhia

Da li ste se ikada zapitali da li ste dobar roditelj?

Način na koji se odnosite prema svom detetu, ono što mu pričate i ton kojim razgovarate, na različite načine mogu uticati na to kakva će osoba vaše dete postati kada odraste.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istraživanja su pokazala da česte verbalne uvrede imaju isti efekat kao redovne batine.

Najpre je bitno da napravite jasnu razliku između verbalnih uvreda i vikanja na dete. Svakom roditelju se desi da s vremena na vreme povisi ton na svoje dete i to se ne smatra negativnom reakcijom, ukoliko se ne dešava suviše često.

Foto: Freepik/master1305

Većinu problema sa decom možemo da rešimo na miran način putem razgovora. Međutim, glavni problem nastaje u tome kada roditelji upućuju verbalne uvrede na račun deteta, zbog čega ono počinje da se pita da li je sa njim sve u redu i da preispituje sebe.

Foto: Freepik/prostooleh

Evo i primera: Ako vaše dete prospe sok po vašim pantalonama, a vi mu kažete “Idiote jedan, u šta gledaš!”, to znači da vi upućujete uvrede na račun njegovih osobina i sposobnosti. To je direktan napad na dete, zbog čega će ono početi da preispituje sliku koju ima formiranu o sebi.

Ne morate povisiti ton da biste uvredili nekoga – dovoljno je da izreknete uvredu na račun sposobnosti te osobe. Deca koja odrastaju sa ovakvim roditeljima su sklona da formiraju negativnu sliku o sebi i stav koji glasi: “Ja sam glup. Ja sam nespretan. Ja sam loš.”

Foto: Freepik/freepik

Ovo je bitno zato što će negativno mišljenje o sebi koje smo formirali tokom detinjstva nastaviti da nas prati tokom celog života, što može ugroziti naše odnose sa drugim ljudima, ali i uticati na naše psihičko zdravlje. Povremeno vikanje ne znači da ste vi loš roditelj. Ali, ako to često radite i pritom vređate dete i govorite mu da je nesposobno, duboko u njegovoj duši usađujete negativna verovanja o sebi.

Foto: Freepik/senivpetro

Mnogi roditelji se ne slažu sa ovim stavom, pa smatraju da je vikanje na decu potrebno jer će na taj način oni postati jače osobe. Međutim, istina je da treba da budemo nežni prema svojoj deci, jer će tokom života susretati ljude koji će biti prilično grubi prema njima i nailaziće na dovoljno prepreka i problema. Roditelji treba da se trude da svom detetu budu oslonac.

Pitanje koje treba sebi da postavite kako biste utvrdili da li ste vi dobar roditelj glasi: “Šta moje dete misli o sebi, kao rezultat toga što sam mu ja roditelj?”



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar