Cveće za terasu u hladu – 5 biljaka koje bolje rastu bez sunca

Terasa bez sunca ne mora značiti i terasa bez cveća

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
cveće za derasu u hladu
Foto: pixabay/JoaoBOliver

Baštovanstvo je najlakše kada imate pregršt sunca na terasi, ali u urbanim mestima je mnogo teže naći savršeno mesto za gajenje biljaka. Imate terasu okrenutu ka severu, a volite da uzgajate cveće. Biljke, generalno gledano, najviše vole delimičnu senku. Dakle, ni direktno sunce, niti da su sasvim u senci. Od pojedinačne biljke zavisi da li će bolje podneti više sunca ili stalnu hladovinu. No, napravili smo spisak koje je cveće za terasu u hladu najbolje.

Za vaše većinu cveća najbolje da je osunčano bar dva sata u toku dana da bi moglo rasti i ostati zdrava, pa bi bilo idealno ako je vaša terasa tako okrenuta da prima bar malo sunca u toku dana. Postoje i vrste koje najbolje raste u dubokoj senci i to je najbolji izbor za vas ako je vaša terasa tokom celog dana u hladu. Evo koje se vrste preporučuju za takve terase.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

1) Ukrasna kopriva (koleus)

Koleus je jedna od retkih biljaka koja će najbolje rasti u potpunoj senci. Dakle, njoj nije potrebno izlaganje sunčevoj svetlosti da bi bila zdrava.

Veoma lako se prepoznaje zato što listovi oblikom podsećaju na koprivu, ali su drugačije boje u odnosu na nju. Listovi su pravi ukrasni i odličan su izbor za vas ako volite da gajite biljku sa prelepim listovima bez cveta.

Ova biljka je ranije bila popularna, a sad se smatra zastarelom. Ovakvo mišljenje je pogrešno zato što se stalno razvijaju nove vrste ukrasne koprive sa sve lepšim i zanimljivijim listovima.

Možete se zabaviti tako što ćete ih mešati sa drugim biljkama i dobiti neverovatne kombinacije boja. Cveće za terasu u hladu može izgledati veoma lepo i zanimljivo, a ukrasna kopriva to odlično pokazuje.

Uzmite u obzir da je ovo tropska biljka koja će najbolje uspevati na temperaturama većim od 13 stepeni. Kad je biljka na zatvorenom, u toku zimskih meseci potrebno ju je zalivati na svaka dva-tri dana, a na otvorenom manje – dva puta nedeljno, jer će pokupiti dosta vode od kišnice.

2) Cveće za terasu u hladu – Fuksija

Mnogi izgled cveta fuksije upoređuju sa izgledom balskih haljina. Ovo prelepo i šareno cveće cveta tokom čitave sezone, a njegov oblik je odličan za saksije koje vise.

Postoji preko 100 vrsta cveta fuksije i svaka od njih odlično izgleda i kad raste u potpunoj senci. Ovo cveće za terasu viseće u hladu prati predrasuda da su izuzetno teške za održavanje, što baš i nije tačno. Mogu sasvim lepo rasti ako im se pruže parvi uslovi, a to pre svega znači održavanje visokog nivoa vlažnosti vazduha i dosta đubriva.

Zaliva se jednom u desetak dana, ali zato konstantno treba održavati visok nivo vlage, te je potrebno orošavanje biljke s vremena na vreme. Ovo cveće se odlično kombinuje sa drugim cvetovima čija je boja u kontrastu.

Foto: pixabay/fietzfotos

Fuksija je odlična za terasu bez sunca, cvetaće tokom celog leta, a u zimskom periodu je možete ubaciti u kuću i čuvati na sobnoj temperaturi. Jedino joj treba obezbediti dovoljno vlage.

3) Torenija – najbolji izbor za ljubičastu žardinjeru

Ako volite “romantični” izgled cveta, torenija je pravi izbor za vas. Ovo je odličan izbor za cvet za terasu bez sunca, daje eleganciju i specifični smek svakom prostoru u kom raste. Izdržaće celo leto u hladu i to će mu prijati.

Dakle, ako je vaša terasa okrenuta ka severu i tokom dana do vas dolazi malo sunčeve svetlosti, nećete imati problema sa uzgojem ove biljke.

Najlepše izgleda kada se ne meša sa nekim drugim cvećem, već raste samo, odnosno sa drugim biljkama iste vrste u istoj žardinjeri ili saksiji.

Što se tiče zalivanja preporučujemo vam da ostavite vodu preko noći kako bi isparile čestice koje bi mogle uticati na zdravlje ove biljke i uništiti njene cvetove i stabla. Zalivanje je dovoljno jednom ili dva puta nedeljno u zavisnosti od toga da li je bilo kiše.

Najbolje je zalivati ujutro, i nemojte zalivati preko cveća nego u donjem delu u korenu.

4) Begonija – cveće za terasu koje obožava senku

Postoji čak preko 1800 vrsti begonija, što znači da imate ogroman izbor kad je u pitanju cveće za terasu u hladu. Ovo cveće odlično izdržava bez sunca. U divljini će već prirodno rasti u senci drveća. Dobro će izdržati i blagu i gušću senku, ali nikako ne podnosi direktno izlaganje suncu.

Begonija raste kao rizom i kao lukovica – sve zavisi za koju ste se vrstu odlučili, pa je potrebno tome prilagoditi žardinjeru. Ako sadite begoniju u lukovici onda je neophodno da uzmete dublju žardinjeru i da malo dublje zakopate koren biljke. Neke vrste ove biljke rastu bez cveta, kao ukrasno lišće, neke sa cvetom – tako da i tu imate izbor šta vama više odgovara.

begonija nega
Foto: pixabay/Capri23auto

No, begonija se smatra srednje teškim cvećem za održavanje, ne preporučuje se totalnim početnicima, zato što joj je potrebna odlična drenaža i rastresito zemljište. Zemlja nikad ne treba da bude ni previše mokra, niti suva.

Kako najčešće raste u tropskim predelima, teže podnosi niže temperature i voli vlažne prostorije. Leti će joj biti odlično ako bude bila u žardinjeri na terasi, ali ju je u zimskom periodu treba uneti u kuću i držati na sobnoj temperaturi. Kako biste održali viši nivo vlage, preporučujemo da pored cveta držite činiju sa vodom koja će dodatno vlažiti vazduh u okolini biljke.

5) Persijski štit – biljka sa ljubičastim listovima

Biljsku persijski štit ćete prepoznati na prvi pogled, baš zbog njenog specifičnog izleda i izuzetno neobične boje listova. Da, cvetovi su prirodno ljubičasti. Ova biljka zapravo potiče iz Mijanmra, a ne iz Persije, kako nam naziv govori.

Voli tropsku klimu, najčešće sama cveta na Madagaskaru. Biljka cveta i tokom zime, te će njeni metalik cvetovi biti ukras u vašem domu i u toku zimskog perioda.

Leti je možete izvaditi na terasu i presaditi u žardinjeru kada budete sigurni da više neće biti mrazeva jer ne podnosi hladnu klimu. Ovo je odlično cveće za terasu u hladu jer ne podnosi toplotu direktnog sunca i sunce može napraviti veliku štetu na listovima.

Hlor loše utiče na ovu biljku, te preporučujemo da ga ne zalivate direktno vodom sa česme, nego destilovanom vodom ili sa vodom koja je odstojila preko noći.

Uz sve ove vrste cveća imaćete prelepu terasu koja nije osunčana, jer terasa bez sunca ne znači da treba da bude i bez cveća.

Izvor: https://www.thespruce.com/great-shade-plants-for-container-gardens-847944



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar