Mnogi ljudi, nažalost, pate od problema hipertenzije.
Što zbog genetske predispozicije.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Što zbog načina života koji ih je dotle doveo.
Međutim, preporuka lekara je da, pre nego odmah posegnete za lekovima, prvo pokušate sa hranom.
Nekada je promena stila života, a prvenstveno ishrane, dovoljna da se reši problem koji naizgled deluje kao veliki.
Izvor fenola
Beli luk
Sadrži u sebi sumporna jedinjenja koja opuštaju i proširuju krvne sudove, čime oslobađaju pritisak i pomažu da šećer efikasnije prolazi kroz organizam.
Ukoliko beli luk uvrstite u svakodnevnu ishranu, tu su i dodatne prednosti – smanjuje i LDL, odnosno loš holesterol, masti u krvi i odličan je borac protiv virusa, bakterija i gljivica u organizmu.
Cimet
Sadrži veliku količinu fenola – jedinjenja za koje je dokazano da stabilizuje šećer u krvi, podstičući insulin na normalan rad.
Karanfilić
Baš kao i cimet, tako je i karanfilić odličan izvor fenola, ali i antioksidanata, pa je samim tim i odličan izvor sastojaka koji snižavaju krvni pritisak. Takođe podstiče i bolji rad digestivnog trakta, elimiše potencijalno štetne bakterije iz organizma i pomaže da se hrana efikasnije obradi.
Visok pritisak
Paradajz
Paradajz sadrži jedan od najsnažnijih antioksidanata – likopen, koji pomaže u zaštiti srca od infarkta, suženja krvnih sudova i visokog pritiska, ali i poboljšava celokupno stanje organizma. Za što bolji učinak, pored konzumiranja u sirovom stanju, preporučuje se piti nesoljen sok od paradajza.
Komentari (0)