Dobar je za IMUNITET i poboljšava varenje: Rakija, sok i salata od MASLAČKA (RECEPTI)

Ova biljka ima višestruke blagodeti po organizam

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wirestock

Maslačak je jedna od biljaka koja je uglavnom lako dostupna, a koja ima izuzetne blagodeti kad je u pitanju zdravlje.

Čaj od maslačka je veoma popularan preparat koji pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba, ali postoje i drugi načini na koje se maslačak može iskoristiti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mnogim ljudima ne prija ukus čaja od maslačka, pa su u potrazi za alternativnijim i boljim metodama za ublažavanje tegoba.

Maslačak u rakiji

Uberite veću količinu svežeg maslačka, pa ga dobro operite. Za maslačak u rakiji koriste se svi delovi ove biljke. Iseckajte maslačak i stavite ga u staklenu teglu, a zatim ga prelijte rakijom. Ostavite smesu da odstoji do 4 nedelje, a zatim je procedite.

Foto: Pixabay/S. Hermann & F. Richter

Ovim postpukom ćete dobiti domaću tinkturu maslačka. Maslačak u rakiji se konzumira tri puta dnevno po 20 kapi koje treba da razblažite sa malo vode. Maslačak koji je pripremljen na ovaj način pomaže kod problema sa žučnom kesom. Takođe, deluje i kao diuretik, omogućava bolju probavu i čišćenje creva.

Sok od listova maslačka

Za ovu smesu su vam potrebni sveži listovi mladog maslačka. Nakon što ih pripremite za upotrebu, stavite ih u mikser ili sokovnik. Da bi ukus soka bio lepši, dodajte krišku jabuke ili malo ceđenog limuna. Ovaj sok je odličan izbor za detoksikaciju organizma.

Foto: Freepik/freepik

Dobar je za imunitet, a takođe i pojačava apetit. Koristite ga tako što ćete uzimati po jednu kašiku pre svakog jela. Ako imate problem sa anemijom, u ovaj sok dodajte nekoliko listova koprive.

Sok od cvetova maslačka

Foto: Freepik/wirestock

3 do 4 šake svežih listova maslačka prelijte sa 2 litra ključale vode pa prokuvajte nekoliko minuta. Procedite tečnost nakon kuvanja i dodajte 1/2 kašičice šećera i sveže isceđen sok od jednog limuna. Smesu kuvajte na umerenoj temperaturi dok se šećer ne rastvori.

Salata od maslačka

Sveže listove i koren maslačka dok još uvek nisu procvetali operite i naseckajte pa prelijte limunovim sokom.

Foto: Pixabay/ Hans Braxmeier

Nakon što ste ostavili smesu da odstoji dva sata, prelijte je sa malo maslinovog ulja i dodajte sitno naseckan čen belog luka. Ova salata je odlična za detoksikaciju i čišćenje organizma, kao i za bolju cirkulaciju.



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar