Svaki dan prelazite preko GAZELE, a ni na kraj pameti vam nije zašto se ovaj most u Beogradu tako ZOVE!

Da li ste se zapitali o ovim stvarima kod beogradskih mostova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Most Gazela, najprometniji most iznad Save nekada je bio ponos i dika Beograda, a danas ga najčešće vezujemo za gužvu.

Beogradom, inače, kruži priča da je mostu kumovao Đorđe Lazarević, predsednik konkursne komisije za gradnju mosta, koji je rekao da je ”ovaj most preskočio Savu kao gazela u skoku”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To potvrđuje i sama konstrukcija Gazele, napravljena u kombinaciji sistema grede i oluka. Ako pogledate iz profila most, videćete da on i podseća na gazelu koja u trku preskače reku

Prema beogradskim pričama, u vreme kada je Gazela izgrađena bila je popularna šala o tome da su vozači kamiona za svaki slučaj dobili i ronilačka odela.
Most je dugačak 332 metra, a širok 27, 5 metara. Jednim delom dužine mosta postoje i dve pešačke staze širine od po tri metra.

Foto: Objektiv.rs/Ivan Marinković

S obzirom na to da je bilo neophodno da se Gazela testira, mostom su tada istovremeno prodefilovali kamioni Jugoslovenske narodne armije natovareni šljunkom i vojni transporteri za balističke rakete.

Foto: Objektiv.rs/Ivan Marinković

U skladu sa jednom starom tradicijom koja se više ne poštuje, na sredini mosta su stajali gradonačelnik Branko Pešić i projektant profesor Milan Đurić.

Gazela je rekonstruisana 2010. godine jer je uočena pukotina na glavnom nosaču mosta i na gazeli je tom prilikom zamenjeno sve



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar