Stručnjaci otkrivaju: 5 GLAVNIH razloga zašto ne možete da zaspite, ali i kako da SPREČITE nesanicu

Nesanica narušava kvalitet sna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
sanjati trudnicu
Foto: Freepik/gpointstudio

Redovan i kvalitetan san je veoma važan kad je u pitanju celokupno zdravlje organizma.

Pridržavanje rasporedu spavanja omogućava uspostavljanje cirkadijalnog ritma, ali i doprinosi kvalitetnom snu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Doktorka za kiropraktiku i funkcionalnu medicinu Stejsi Stefenson objašnjava da spavanje tokom celog jutra pa sve do popodnevnih sati može biti način da nadoknadite san, ali će vaš san biti ometen prirodnim biološkim procesima koji će vas terati da se probudite.

Svetlo

U ljudskom organizmu tokom večernjih sati dolazi do proizvodnje melatonina koji signalizira kad je vreme za spavanje. Rano ujutru, kada sunce izađe, epofiza (pinealna žlezda) je izložena svetlosti u očima, što zaustavlja proizvodnju melatonina. Sunčeva svetlost takođe podstiče proizvodnju serotonina (hormona sreće) koji nam pomaže da se prepodne osećamo dobro i puni energije.

Foto: Pixabay/StockSnap

Ako imate problema sa svetlošću dok spavate, najbolje je da nabavite tamne zavese ili da kupite masku za prekrivanje očiju tokom sna.

Kortizol

Kortizol, odnosno hormon stresa se izlučuje u prepodnevnim časovima i omogućava ljudima da se probude. Dobar suparnik kortizolu su ugljeni hidrati, pa ako ne možete da zaspite, pojedite užinu koja u sebi sadrži ugljene hidrate.

Nizak nivo šećera u krvi

Nizak nivo šećera u krvi može dovesti do porasta nivoa kortizola u organizmu, što vas može sprečavati da utonete u san. Da se to ne bi dogodilo, ako imate problem sa niskim nivoom šećera u krvi, pojedite pre spavanja neku zdravu užinu kako bi vam se nivo šećera u krvi podigao i kako biste mogli da zaspite.

Foto: Freepik/KamranAydinov

Takođe, u ishranu možete da uvedete međuobrok, kao što je čaša sveže ceđenog prirodnog soka koji će povećati nivo šećera u krvi.

Buka

Neki ljudi se bude i na najtiše zvukove. Buka može znatno uticati na pogoršanje sna, čak može dovesti i do narušavanja sposobnosti spavanja. Iako ne možete praktično ništa da učinite kako biste sanirali buku koja dolazi spolja, postoje neke strategije koje pomažu u ublažavanju buke u vašem domu.

Foto: Freepik/diana.grytsku

Pre spavanja isključite sve uređaje koji bi mogli da naprave buku tokom noći, poput televizora i računara. Takođe, možete kupiti čepiće za uši koji se stavljaju neposredno pre sna.

Uznemirenost

Svima nam se bar nekoliko puta do sad desilo da nam se misli uskomešaju i da ne možemo da pronađemo način da zaspimo. U tom slučaju, možete da iskoristite nekoliko saveta kako biste se opustili i utonuli u san. Isprobajte meditaciju ili vežbe dubokog disanja kako biste smanjili nivo hormona stresa u orgnizmu.

Foto: Freepik/karlyukav

Nema potrebe da ustajete iz kreveta – samo se usredsredite na svoje disanje. Nemojte razmišljati o tome kako ne možete da zaspite jer je ponekad briga oko toga upravo ono što nas sprečava da utonemo u san.



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar