Obukao svečano odelo, pa primio STRAVIČAN POZIV: Dr Ivo Udovičić o potresnim scenama u VMC Karaburma

O njima se retko priča, njima se retko nose pokloni, jer su oni koje leče nesvesni da ih upravo oni održavaju u životu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo odbrane

Njihova kancelarija je šok-soba, čitav život se bore protiv tame, da pacijente otrgnu iz kandži smrti. O njima se retko priča, njima se retko nose pokloni, jer su oni koje leče nesvesni da ih upravo oni održavaju u životu. Na njihova pleća pala je čitava epidemija kovida-19, oni su tihi heroji, veličanstveni – anesteziolozi!

Da nije njih, u čitavom svetu pa i u Srbiji bilo bi mnogo više mrtvih od smrtonosne pošasti koja se ne može uporediti ni sa jednom koja je ranije harala planetom. Intubiranje, odnosno priključivanje pacijenata na respirator, praćenje svih gasnih analiza, pumpi koje život znače, sve je ovo svakodnevica jednog anesteziologa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

OBUKAO SVEČANO ODELO, PA PRIMIO STRAVIČAN POZIV

Nažalost, iako ih je malo, mnogi anesteziolozi su i sami postali pacijenti u borbi na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. Komandant vojne bolnice Karaburma i anesteziolog dr Ivo Udovićić, koji svakodnevno dobija na desetine poruka od svojih bivših pacijenata, kaže  da se nalazimo u epidemiji koja se javlja jednom u 100 godina. Iako navodi da joj se nazire kraj, na šta ukazuju brojke vakcinisanih i zaraženih, najteže životne trenutke doživeo je upravo u poslednjih nešto više od godinu dana i oni će ga pratiti dok diše.

– Svim pacijentima pružamo maksimalnu negu i u tome nema kompromisa. Ali, kao i svakom živom biću, najteže je kada lečite ljude sa kojima provodite najviše vremena. Mi smo u jednom trenutku imali 15 lekara sa VMA sa kojima čitav život radimo a koji su postali naši pacijenti. Moja koleginica, anesteziolog, koja je ginula za svakog pacijenta, bukvalno se borila za život. Svaki dolazak na posao mi je tada bio mučan. Odem kući oko ponoći, a onda se oko tri ujutru budim i zovem da pitam da li je živa. Nikada neću zaboraviti kada sam išao da primim odlikovanje od predsednika, a kada je usledio poziv. Preko druge strane žice bila je moja koleginica koja je ležala pored druge koja se borila za život. Kazala je: ,,Moli te doktorka da dođeš, ne može više. Hoće da ti dođeš i da je intubiraš.” Baš u tom trenutku sam obukao svečano odelo po prvi put u životu, a dobijam takav poziv – kaže dr Udovičić

Ovu i ostale aktuelne priče pročitajte u današnjem broju Objektiva

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar