Isprobajte je: Formula 5 na DAN omogućava dug i zdrav ŽIVOT

Bitno je da se pridržavate pravila ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/prostooleh

Dug i zdrav život zahteva pravilnu ishranu koja podrazumeva raznovrsne obroke bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.

Često ne obraćamo pažnju šta jedemo kada smo zatrpani obavezama, pa pojedemo nešto “s nogu”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dobro zdravlje ipak podrazumeva redovne i izbalansirane obroke.

Kako bi olakšali taj proces, nutricionisti su osmislili formulu 5 na dan koja će vam pomoći da budete zdraviji i da živite duže.

Ova formula potiče sa Univerziteta javnog zdravlja na Hardvardu gde je sprovedeno istraživanje koje je pratilo prehrambene navike oko 100.000 muškaraca i žena tokom 30 godina, ali su uzeti i podaci drugih, sličnih studija koje su ukupno sprovedene na 2 miliona odraslih osoba.

Foto: Pixabay/silviarita

“Formula pet na dan podrazumeva da u toku jednog dana treba da pojedete tri porcije povrća i dve porcije voća. Ove količine povrća i voća su bitne jer utiču na prevenciju različitih bolesti, uglavnom hroničnih. Za širu populaciju ovaj unos je uglavnom ostvarljiv”, objašnjava glavni autor istraživanja i nutricionista na Harvardu doktor Dong D. Wang.

Osobe koje imaju određene zdravstvene probleme svakako treba da se posavetuju sa svojim nutricionistom pre nego što promene ishranu. Postoje ljudi koji imaju već svoj plan ishrane jer boluju od neke bolesti i oni svakako treba da se pridžavaju tog plana.

Foto: Freepik/karlyukav

Ovo istraživanje je takođe pokazalo da veće količine voća i povrća od ove (3 porcije povrća i 2 porcije voća dnevno) neće uticati na poboljšanje zdravlja. To znači da u svemu, pa i ovome, treba biti umeren.

Što se tiče količine, jedna porcija voća podrazumeva jednu jabuku, a jedna porcija povrća pola paprike.

Foto/Freepik/freepik

Ako planirate da u svoju ishranu uvedete ovu formulu, istraživači savetuju da počnete sa ovim namirnicama jer one imaju najveću hranljivu vrednost i brojne zdravstvene prednosti: kelj, brokoli, šargarepa, bobičasto voće, citrusno voće, a na dnu su kukuruz i krompir.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar