Dotrajale stvari koje donose NERED: 10 predmeta u kući koje treba da menjate što ČEŠĆE

Razmislite koliko dugo imate neke od ovih stvari

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
/Alamy /Alamy /Profimedia

Neke stvari u kući mogu da nam traju dugo i nije potrebno da ih često menjamo.

Međutim, određeni predmeti, kao i garderoba moraju se menjati čak i nekoliko puta godišnje jer se na njima skupljaju bakterije i virusi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Većina ljudi kupuje nove stvari nakon što im se stare pocepaju, polome, unište…

Zapravo, sve zavisi od kvaliteta i materijala od kog su napravljeni.

Prostirka za jogu

Ovo zavisi od toga koliko često je koristite, za kakve aktivnosti i od kakvih materijala je napravljena.

Petro Feketa / Alamy / Alamy / Profimedia

Prostirke obično traju oko godinu dana. Kada ona pokupi neprijatan miris i pohaba se, vreme je da je zamenite novom.

Grudnjak

Grudnjacima rok trajanja “ističe” kada se unutrašnja strana pohaba, a traka na leđima se razvuče. Čak i da nije došlo do toga, potrebno je da grudnjak menjate na svakih 6 do 9 meseci jer je ipak u pitanju nešto što nosite svaki dan.

Četka za wc šolju

Četku za toalet treba da čistite što češće. Ona vam može trajati najviše do šest meseci, ali je onda potrebno da kupite novu. Drvene toaletne četke vam mogu trajati malo duže od plastičnih.

Foto: Freepik/mrsiraphol

Dušek

Iako to zavisi od vrste i kvaliteta dušeka koji kupujete, novi dušek treba da kupite nakon 8 do 10 godina. Ako procenite da vam dušek koji trenutno imate ne odgovara, izaziva vam bolove u leđima ili alergije, svakako je vreme da potražite novi.

Tuš

U zavisnosti od toga kakav tuš koristite i koliko osoba koristi jedan isti tuš. Kako god, tuš treba da vam traje maksimum šest meseci jer ga svakodnevno koristite, a čak i nekoliko puta dnevno.

Foto/Freepik/freepik

Mašina za veš

Da bi vam mašina za veš trajala što duže, potrebno je da čistite bubanj. Danas skoro svaka mašina ima tu opciju. Jednostavan trik za održavanje bubnja je da sipate malo sode bikarbone u njega i da uključite mašinu da to ispere. Međutim, koliko god da održavate mašinu za veš, ona vremenom počinje da rđa, pogotov ako često perete veš one su sklone kvarenju. Zato treba da ih menjate na svakih deset godina.

Prostirke za kupatilo

Prostirke treba da perete na svake dve nedelje jer se na njima skupljaju bakterije. Ako kupatilo delite sa nekim, prostirku treba da perete jednom nedeljno. Opšte pravilo je da one traju najduže dve godine.

Foto/Pixabay/ Sascha Westendorp

Sunđer za pranje sudova

Ako sudove perete ručno, sigurno jedan isti sunđer koristite više puta dnevno. Zbog toga je važno da svake nedelje kupite novi sunđer. Najbolje je da kupite veliko pakovanje sunđera, kako ne biste morali svake nedelje da odlazite u kupovinu.

Toster

Tosteri uglavnom traju 6 do 8 godina, ali vi im možete produžiti životni vek redovnim čišćenjem. Na svakih nekoliko dana uklonite sve mrvice od hleba koje su se nakupile u njemu.

Foto: Freepik/wavebreakmedia_micro

Otirač

Ako imate prostirku napravljenu od kokosovih vlakana, nju možete veoma lako da održavate i ona ima dug rok trajanja. Ako imate neki drugi, morate ga menjati na svakih 6 do 10 godina jer po njima često gazi u patikama i vrlo brzo gube na kvalitetu.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar