Koliko je normalno da kasni menstruacija?

Normalan mentrualni ciklus traje do pet nedelja, a evo kako da znate da je u pitanju kašnjenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Koliko je normalno da kasni menstruacija
Foto: Sunshine Pics/Alamy/Alamy/Profimedia

Kada menstruacija zakasni par dana, veliki broj žena odmah pomisli na trudnoću. No, trudnoća ne mora biti jedini razlog kašnjenja menstruacije i najbolji način da otkrijete razlog njenog izostanka jeste da posetite ginekologa. Postavlja se pitanje kada koliko treba da vremena da prođe da bismo znale da postoji određeni razlog zbog kog još niste “dobile” i koliko je normalno da kasni menstruacija?

Ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje, baš zato što je svaki organizam drugačiji i zato što zavisi od pojedinačnih situacija. Ipak postoje određene smernice koje ukazuju na to da menstruacija zvanično kasni i da nije u pitanju samo duži menstrualni ciklus.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Koliko je normalno da kasni mentruacija?

Ako ne postoji neki konkretan razlog koji bi sprečio menstruaciju, menstrualni ciklus obično traje oko 30 dana. Menstrualni ciklus se računa od prvog dana menstruacije, pa sve do sledeće menstruacije. Sve između 28 dana menstrualnog ciklusa do 35 dana se smatra normalnim.

Nekim ženama ciklus uvek traje 28 dana, nekome je duži i traje 5 nedelja i sve to se smatra normalnim i zdravim i nema nikakve potrebe da se brinete ako vaš ciklus traje dužne od 4 nedelje.

Koliko je normalno da kasni menstruacija
Foto: Freepik/freepik

No, ako menstruacija izostaje i posle pete nedelje i prelazi u šestu, to se zvanično smatra kašnjenjem. A ako ni posle 6 nedelja ne nastupi menstruacija, ona se više ne smatra zakasnelom, nego preskočenom.

Ova kašnjenja pomeraju čitav menstrualni ciklus, pa je zato neophodno da se otkrije koji je njegov uzrok, što zbog sumnje na trudnoću, što zbog nekog medicinskog problema.

Šta sve uzrokuje kašnjenje menstruacije?

Ako se pitate koliko je normalno da kasni menstruacija, odgovor na to pitanje zavisi od vašeg tela. Ako ste do sad redovno dobijale menstruaciju, tačno u dan, njen izostanak će vam doneti mnogo veće brige, nego ako vaš ciklus nije toliko regularan.

Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na kašnjenje ili propuštanje menstruacije, a ovo su neki od njih.

Stres je jedan od najčešćih razloga za kašnjenje menstruacije

Deo mozga koji luči hormone stresa se nalazi u hipotalamusu. Iako je davno prošlo vreme kada su ljudi bežali od raznih zveri da bi spasili sopstveni život, ljudski mozak i dalje tako funkcioniše.

Kada ste pod velikim stresom, vaš mozak šalje signal vašem endokrinom sistemu da se aktivira režim “borba ili bežanje”, odnosno režim preživljavanja. Tada mozak zaustavlja sve sporedne funkcije koje nisu od vitalne važnosti za preživljavanje. Zato kada ste pod velikim stresom, nebitno koji je to razlog, postoji mogućnost da je zato ciklus produžen i da menstruacija ne počinje.

Foto/Freepik/Freepik

Sa druge strane, ako ste uplašene da trudne, to može biti izvor velikog stresa, čime se još više odlaže menstruacija i to automatski daje još više stresa i tako u krug.

Naglo ste dobili ili izgubili na kilaži

Preterani dobitak ili gubitak na kilaži može biti razlog disbalansa u hormonima, što može uticati na odlaganje mensturalnog ciklusa. Dakle, dijeta i izgladnjivanje može da utiče na ciklus. Dakle, kad je naglo mršavljenje u ptanju ono je uzrokovano time što ste izgubili dosta masnoća što dovodi do hormonskog disbalansa.

Kada je u pitanju dobijanje težine, posredi može biti i usporen rad tiroidne žlezde koja uzrokuje da se više gojimo iako ne jedemo više nego inače. Tiroidna žlezda reguliše lučenje mnogih hormona, pa zato može uticati i na odlaganje menstruacije ako ne radi pravilno.

Ako se pitate koliko je normalno da kasni menstruacija? Kada je u pitanju poremećaj rada tiroidne žlezde, ciklusi mogu postati prilično neredovni i to sve zbog disbalansa hormona. No, uz terapiju koju bi vam prepisao doktor vi možete regulisati i vaš ciklus.

Previše vežbate

Razumemo želju da izgledate najbolje što možete, ali nekad u tome može da se pretera, toliko da može dovesti do izostanka menstruacije. Ovo se naročito odnosi na žene koje su naglo počele da treniraju i koje treniraju i više sati dnevno nekoliko dana u nedelji.

Razlog što niste dobile može ležati u tome što gubite više kalorija nego što unosite, što znači da znatno gubite na masti. Mast se generalno smatra lošom, ali ona je sastavni deo našeg tela i neophodna za njegovo zdravo funkcionisanje, naročito kad žena.

Kako izazvati menstruaciju koja kasni
Foto: Freepik/freepik

U masti se nalazi hormon estrogen, zato žene imaju povišene nivoe masnoća u odnosu na muškaraca i premali nivo masti dovodi do hormonskog disbalansa, automatski do odlaganja menstruacije.

Koliko je normalno da kasni menstruacija ako imate policistične jajnike?

Policistični jajnici su, takođe, posledica disbalansa hormona. Kao posledica, menstruacija može kraće trajati, biti manje obilna ili nekad potpuno izostajati, nekad čak i mesecima.

Dakle, ako se pitate koliko je normalno da kasni menstruacija, morate znati da postoje različiti razlozi zašto ona izostaje. Jedan od čestih može biti cista na jajniku, koju treba razlikovati od policističnih jajnika.

Ciste na jajnicima nisu retka pojava i često su asimptomatske i ni ne znate da ste ih imale. One mogu biti razlog zašto menstruacija kasni, a kad cista pukne, pojavi se i krvarenje.

Koliko je normalno da kasni menstruacija
Foto/Freepik/Freepik

Sa druge strane, policistični jajnici imaju simptome koji se redovno pojavljuju i to je bolest koja zahteva posebnu terapiju. Ovo su simptomi policističnih jajnika:

– gušće dlačice po telu nego inače ili rast dlaka tamo gde se nisu ranije pojavljivale,

– akne na licu, vratu ili nekom drugom delu tela,

– kosa je istanjena,

– naglo dobijanje na težini ili poteškoće sa skidanjem kilograma,

– sterilnost,

– pečati na koži, najčešće ispod pazuha.

Ako se policistični jajnici ne leče, postoji dobra mogućnost da nećete moći da imate decu ili da ćete imati poteškoće da ih začnete.

Period pred menopauzu

Prelazak u menopauzu može trajati i više godina, jer organizam postepeno prelazi iz reporoduktivnog u post-reproduktivni period. Početak menopauze je kod nekih žena znatno ranije nego što su očekivale, čak i u ranim četrdesetima, dok se kod nekih pojavljuje u kasnim pedesetima – sve zavisi od vašeg organizma.

Foto: Freepik/gpointstudio

No, menopauza retko kad stigne samo tako što jednom ne dobijete menstruaciju i ona sasvim prekine da se pojavljuje. Može se desiti da vaš ciklus izostane par meseci, pa se javi u vidu blagog krvarenja, pa ponovo izostane – sve je to individualno.

Kako znati koliko je normalno da kasni menstruacija i da li je tada u pitanju menopauza. Menopauza ima specifične simptome koje se manifestuju ne samo izostankom menstruacije, već i naletima vrućine, suvoća vagine, manjak seksualne želje, poteškoće da se skoncentrišete…

Trudnoća

Na kraju krajeva, izostanak je jedan od osnovnih simptoma rane trudnoće i ako postoji razlog da posumnjate preporučujemo vam da kupite u apoteci pouzdan test na trudnoću ili zakažete kod vašeg ginekologa. Nemojte raditi test ranije nego što treba, jer će rezultati biti verovatno netačni.

Sačekajte da prođu bar dve nedelje od rizičnog odnosa kako biste uradile test, jer se hormon HCG pojavljuje u urinu tek u tom periodu. Još neki od simptoma trudnoće su: mučnina, bol u grudima, bol tokom seksualnih odnosa.

Foto: Pixabay/Fotorech

Ako znate da niste trudne, a vaša menstruacija i dalje kasni, postoje prirodni načini kako da je izazovete na OVOM linku.

Izvor: https://www.healthline.com/health/how-late-can-a-period-be#early-menopause



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar