Zdraviji je od kupovnog: Napravite DOMAĆI KVASAC

Treba vam samo malo vremena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/webandi

Hleb koji se umesi sa domaćim kvascem je kvalitetan, zdrav i duže zadržava svežinu.

Za pripremu takvog kvasca treba odvojiti malo više vremena nego što bi obično utrošili na pripremu hleba.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nemojte da vam bude teško, jer će rezultat biti sjajan.

Pomešajte u činiji nekoliko kašika integralnog brašna i mlake vode u retko testo. U naredna 4 dana povećavajte količinu smese, uz povremeno mešanje. Videćete da su gljivice iz brašna i vazduha učinile svoje – pojavili su se mehurići i testo je počelo da raste. Oko 250 g je dovoljno za jedan hleb. U ostatak dodajte još brašna i vode, ostavite do sledećeg dana da se proces nastavi, a onda poklopite posudu i čuvajte u frižideru do sledeće upotrebe.

Foto: Pixabay/NickyPe

Narendajte jabuku i pomešajte je sa ½ kg brašna i mlakom vodom, da dobijete vrlo meko testo. Pokrijte čistom krpom i nakon 3-4 dana ćete videti da je testo naraslo. Upotrebite polovinu, a ostatak odložite u frižider, do sledeće upotrebe.

Foto: Freepik/8photo

Ukoliko imate domaći kefir, jednu čašu pomešajte sa 100 g brašna i ostavite jedan dan da fermentiše. Ova količina je dovoljna da napravite jedan zdrav i ukusan domaći hleb. Hleb od kiselog testa, kakav se nekada pravio, mnogo je zdraviji i ukusniji od onog koji danas jedemo, jedino što njegova izrada zahteva malo više vremena. Proces se može ubrzati ako u testo dodamo i malo kupovnog kvasca.



Izvor: Objektiv.rs, uspesnazena.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar