Stručnjaci razrešili večitu dilemu: Da li je ZDRAVO pripremati hranu na maslinovom ulju?

Koliko hranljivih sastojaka se sačuva posle prženja?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Između suncokretovog i maslinovog ulja, svakako bolja opcija je maslinovo.

Ono je veoma cenjeno kad je u pitanju ishrana zato što sadrži veliku količinu nezasićenih masnih kiselina i polifenola.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Često je preporuka da se maslinovo ulje koristi isključivo kao dodatak salatama i jelima, a ne za prženje i kuvanje hrane.

Takođe, jedna od standardnih predrasuda je da se prženjem na maslinovom ulju gube sve hranljive materije koje su zdrave za organizam.

Foto: Freepik/Freepik

Međutim, slobodno ga možete koristiti za kuvanje i prženje jer ono u sebi sadrži visoku koncentraciju jednostruko nezasićene oleinske masne kiseline, koja doprinosi stabilnosti ulja na visokim temperaturama.

S druge strane, prženje na suncokretovom ulju nije zdravo jer spada u biljno ulje koje ima neuravnoteženu količinu omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Vrlo nezdrava opcija je da jedno isto ulje koristite nekoliko puta, zato što sadrži toksične nus proizvode. Prženje na istom ulju stvara oksidanse koji su sposobni da oštete DNK.

Foto: Pixabay/Bruno /Germany

Svakako da je najbolja opcija da maslinovo ulje koristite “na hladno”, odnosno da prelijete salatu ili kao dodatak nekom drugom obroku. Na taj način se čuva najveća količina zdravih materija u njemu.

Ipak, nećete pogrešiti ni ako pržite na njemu jer ono ima tendenciju zagrevanja na preko 210 stepeni, znatno iznad temperature pripreme hrane, što ga čini stabilnijim u odnosu na druga biljna ulja.

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar