DIVLJANJE u Splitu: Na mostu palili baklje i pevali ustaške pesme u čast godišnjice osnivanja NDH (VIDEO)

Društvenim mrežama širi se snimak sinoćnje ustaške žurke u Splitu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Facebook/Index.hr

Društvene mreže “gore” od snimka ustaške žurke koja se desila juče na ulazu u Split.

Na 80. godišnjicu osnivanja zloglasne Nezavisne Države Hrvatske u kojoj su živote u stravičnim logorima i zverstvima izgubile hiljade Srba, Jevreja, Roma ali i hrvatskih partizana, grupa ljudi je zapalila bakljadu i pevala ustaške pesme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na splitkom nadvožnjaku istaknuli su i poruku iz poznate ustaške pesme “ko je reka’, j*ba li ga ćaća, da se crna legija ne vraća”.

Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja da raspravlja o izmenama i dopunama Kaznenog zakona (KZ) koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim bi se u Kaznenom zakonu trebalo da ugradi član o zabrani javne upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, pisao je nedavno Jutarnji list.

Reč je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus koji je organizovao tri sastanka na koja su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških i fašističkih simbola.

Jutarnji list piše da se u nacrtu koji su dobili na uvid predlaže dopuna zakona tako da se nakon članka 325. dodaje članak 325. a) “Isticanje obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima” s tekstom: “Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili jedinica, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do tri godine.”



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar