Gejts ima novih 5 TEORIJA o koroni: Milijarder predvideo PAKAO koji nas čeka ako jednu stvar ne ostvarimo

Bil Gejts je dao svoje gledište o tome kako novi sojevi koronavirusa komplikuju pandemiju i istakao pet stvari

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Svet je dosta napredovao u borbi protiv koronavirusa, ali nove varijante virusa mogu ugroziti napredak koji smo postigli tokom protekle godine.

Bil Gejts, vlasnik Majkrosofta, od početka pandemije koronavirusa posvetio se radu na zaustavljanju širenja koronavirusa u celom svetu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bil Gejts je dao svoje gledište o tome kako novi sojevi koronavirusa komplikuju pandemiju i istakao sledećih pet stvari:

1. Varijante koronavirusa

Grip, odnosno virus, brzo mutira i iz tog razloga se novi sojevi svakodnevno množe.

Dakle, same po sebi varijante virusa nisu neobične. To takođe znači da su za njihovo izlečenje potrebne i nove varijante vakcine, kako bi se išlo u korak sa novim sojevima.

Evo Gejtsovog objašnjenja o tome kako se virus širi telom:

– Koronavirus, kao i svi virusi, ima samo jedan cilj da se replicira. Svaki put kada virus napadne vaše ćelije, prevari ćeliju da sledi uputstva kodirana u njenoj RNK da bi napravila više kopija virusa – rekao je on.

– Kada ćelija pravi novi virus, ona mora da kopira ta uputstva. Ali kopiranje tih uputstava je kao na čas slepog kucanja u školi, teško je napisati istu stvar više puta bez ijedne greške. Šifra virusa koji uzrokuje koronu duga je oko 30.000 slova. To je prilika da se zabrlja, što koronavirus često koristi. Većina grešaka dovodi do virusa koji je ili funkcionalno identičan ili ne može da se replicira. Ali s vremena na vreme dođe do promene koja virusu olakšava zarazu ljudi ili izbegavanje imunološkog sistema. Kada ta promena počne da se širi među ljudima, pojavljuje se nova varijante – zaključio je Gejts.

2. To što su oblici mutacije slični može biti dobro

– Koronavirus mutira duplo brže od gripa i mnogo je jednostavniji virus u odnosu na njega – rekao je Gejts.

– Kada koronavirus mutira, to se obično dešava na istom mestu u određenom proteinu “spajk” koji viri sa površine virusa. Taj protein “spajk” je ključ širenja koronavirusa. Njegov oblik je ono što omogućava virusu da zahvati ljudske ćelije –  objasnio je Gejts.

– Neki stručnjaci misle da smo možda već videli sve zabrinjavajuće mutacije za koje je ovaj virus sposoban. Ali koronavirus nas je već više puta iznenadio, a mogao bi i ponovo  – dodao je Bil.

3. Virus se menja, ali put koji je pred nama je isti

– Čini se da vakcine koje se danas stvaraju mogu da spreče od teške bolesti, čak i od novih varijanti, pa je sledeće veliko pitanje da li vakcina mora da se ažurira tako da cilja nove varijante – kazao je Gjets.

– U svakom slučaju, zaustavljanje prenosa je najbolji način za sprečavanje novih varijanti – rekao je Gejts.

– Za sada je ključno da nastavitmo da sledimo najbolje prakse. Ako budemo oprezni, fizički se distanciramo, nosimo maske i vakcinišemo se, pobedićemo pandemiju mnogo ranije – optimističan je Bil Gejts.

4. Važno je da vakcine budu svima dostupne

Ako vakcina ne bude dostupna na svakom delu planete, moraćemo da živimo sa mogućnošću da se pojavi mnogo gori soj virusa. Čak bismo mogli da vidimo kako se pojavljuje nova varijanta koja u potpunosti izbegava postojeće vakcine – rekao je Gejts.

5. Sada smo pripremljeniji

– Nadam se da će sledeći put razlika biti u tome što smo sada bolje pripremljeni da uočimo ove varijante – kazao je Gejts.

– Svi alati i protokoli koje su medicinski zdravstveni stručnjaci, istraživači i naučnici sada postavili za praćenje varijacija koronavirusa biće od neprocenjive vrednosti u budućnosti. Nema sumnje da varijante komplikuju naše napore da zaustavimo ovu pandemiju. Čak i kad je najgore iza nas, moraćemo da budemo na oprezu. Srećom, znamo šta treba da uradimo da ih sprečimo da se pojave – dodao je Bil.

– Za sada je najbolje što možete učiniti da biste se zaštitili, da sledite smernice stručnjaka i vakcinšete se – zaključio je on, prenosi Jahu.

–  Svetu treba mnogo više, ako zaista želimo da eliminišemo pretnju koronavirusa. Nadam se da bogate svetske zemlje nastavljaju da podržavaju rad Kovaksa, bez obzira na to što život počinje da se normalizuje u nekim delovima sveta – rekao je on.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar